راهنما:خلاصه ویرایش
الگو:صفحه اطلاعات الگو:فهرست رهنمودها خلاصهویرایش متن کوتاهی است که توضیح میدهد چه تغییراتی در صفحه داده شده است. خلاصهویرایشها در بسیاری از صفحهها نظیر صفحههایی که ویرایشها را فهرست میکنند مانند تاریخچهٔ صفحهها یا بالای صفحههای تفاوت مشاهده میشود. هنگام ویرایش صفحهها، زیرجعبهٔ ویرایش و بالای دکمهٔ «صفحه ذخیره شود»، جعبهای مانند زیر میبینید که محل ثبت خلاصه ویرایش است: جعبهٔ خلاصهویرایش
بخش مربوط به خلاصهویرایش بهطور پیشفرض خالی است؛ مگر اینکه برای ویرایش، روی پیوند ویرایش بخش کلیک کرده باشید.
توصیهٔ اکید میشود که برای ویرایشهای خود همواره از خلاصهویرایش استفاده کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای اینکه اشتباهی خلاصهویرایش را خالی نگذارید، میتوانید از ترجیحاتتان گزینهٔ «هنگامی که خلاصهویرایش ننوشتهام به من اطلاع داده شود» را فعال کنید تا پیش از ذخیرهٔ صفحههای بدون خلاصهویرایش، به شما هشدار داده شود.
خلاصهویرایش حداکثر میتواند ۲۰۰ نویسه باشد. اگر طول خلاصهویرایش بیش از ۲۰۰ نویسه بیشتر شود، فقط ۲۰۰ نویسهٔ اول آن ثبت خواهد شد. با زدن دکمه پیشنمایش میتوان پیشنمایش خلاصهویرایش را نیز دید و درصورتیکه خلاصهویرایش برای ثبت کوتاه شده باشد، متوجه شد.
همیشه از خلاصه ویرایش استفاده کنید
استفاده از خلاصه ویرایش برای همهٔ ویرایشها توصیه میشود، بهویژه اگر ویرایش شما خنثیسازی ویرایش دیگران یا حذف بخشی از مقاله است. ویرایشهایی که خلاصه ویرایش نداشته باشند احتمال واگردانیشان بیشتر است؛ زیرا برای دیگران هدف از آن ویرایش مشخص نیست و انگیزهٔ ویرایشکننده و اینکه ویرایش از چه نظر مفید است زیرسؤال است.
هر خلاصهویرایش میتواند به دیگران کمک کند تا تصمیمگیری کنند که آیا ویرایش شما را بررسی کنند یا خیر و بهطور مثال اگر در خلاصه ویرایش بنویسید «تصحیحات دستور زبانی» کاربران کمتری به چک کردن آن علاقه پیدا میکنند. اگر ویرایش، حذف بخش بزرگی از متن یا افزودن مطالب فلهای یا بازنویسی بخش بزرگی از متن باشد، دلایل کمتری برای فرض حسننیت وجود خواهد داشت و ویرایشگرانی که فرصت کمتری برای بررسی جزئیات دارند تمایل بیشتری خواهند داشت که ویرایش را واگردانی کنند. خلاصه ویرایشها در ویرایشهای جزئی (مانند اصلاح غلطهای املایی یا دستوری) از اهمیت کمتری برخوردارند؛ زیرا تشخیص کارهای انجامشده در تفاوت ساده است، اما در همین زمینهها هم یک خلاصه ویرایش کوتاه، مثل «اصلاحات نگارشی»، مفید خواهد بود و دیگران را از دیدن تفاوت بینیاز میکند.
چگونه خلاصهویرایش بنویسیم
برای نوشتن خلاصهویرایش بههیچ عنوان ضرورتی ندارد متن تغییراتتان را در خلاصهویرایش کپی کنید. تمام تغییرات انجامشدهٔ قبلی برای سایر کاربران در قسمت «تاریخچه» مشهود است؛ ولی اگر احساس میکنید برای توضیح بیشتر، نیاز به ذکر برخی از تغییراتی است که انجام دادهاید، میتوانید به آنها در «خلاصه ویرایش» اشاره کنید. همیشه بهیاد بسپارید موجزنویسی در قسمت «خلاصهویرایش» مانع هدر رفتن وقت دیگران خواهد شد.
نکات زیر را هنگام نوشتن خلاصه ویرایش درنظر بگیرید:
- خلاصهویرایش بنویسید: حتی اگر شده کوتاه. یک خلاصه ویرایش کوتاه بهتر از ننوشتن آن است.
- توضیح دهید: اگر احتمال میدهید دیگران بهسادگی متوجه علت انجام این ویرایش نشدهاند، علتش را در خلاصهویرایش توضیح دهید.
- کوتهنوشتها: از کوتهنوشتها با احتیاط استفاده کنید. ممکن است فهم آنها برای کاربران تازهکار دشوار باشد. خلاصه ویرایشهای رایج در وا:علائم واختصارات خلاصه ویرایشها (en) درج شده است.
- در صفحههای بحث: در صفحههای بحث، اگر پاسخ شما کوتاه بود، خوب است که کل آن را در خلاصهویرایش کپی کنید، این کار باعث میشود دیگران بتوانند بدون مراجعه به صفحه، بحث را پیگیری کنند. بررسی تاریخچه، تغییرات اخیر و مشارکتهای کاربری نیز با این کار ساده خواهد شد و بهطورکلی فشار روی کارساز ویکیادبیات را کاهش میدهد.
- بخشهای مهم را بیشتر توضیح دهید: گاهی خلاصه ویرایش برای توضیح همهٔ مطالب کافی نیست و نمیتوان همهٔ دلایل و توضیحات را در آن گنجاند، برای جلوگیری از هرگونه سوءتفاهم، در کنار خلاصه ویرایش از صفحههای بحث برای دادن اطلاعات بیشتر استفاده کنید. برای این کار در پایان خلاصه ویرایش، عباراتی همچون «صفحهٔ بحث را ببینید»، «باتوجهبه صفحهٔ بحث» و . . . استفاده میشود.
- از خلاصهویرایش گمراهکننده بپرهیزید: اینکه یک فقط بخشی از تغییراتتان را در خلاصهویرایش توضیح دهید؛ ولی بخش دیگری را که اتفاقاً از نظر دیگران ممکن است مهمتر باشد، نیاورید گمراهکننده شمرده میشود. تلاش کنید تغییرات مهمتر را در خلاصه ویرایش بیاورید. اگر تغییرات شما محدود به آنچه در خلاصهویرایش مینویسید نمیشود، این موضوع را با نوشتن عبارتهایی مانند «و از این قبیل» یا «و . . .» مشخص کنید.
- خلاصهویرایش نامناسب ننویسید: در خلاصهویرایشها، کار خودتان را توضیح دهید؛ ولی هنگام واگردانی کار دیگران، نسبت به زحمت ایشان بیش از حد سختگیر نباشید، مراقب باشید که از دایرهٔ نزاکت خارج نشوید یا تنش و خصومت، بهشکلی که مشارکت را دشوار کند، ایجاد نکنید. خوب است که تغییرات خود را توضیح دهید و اگر سیاست یا رهنمود مرتبطی دربارۀ آن موجود است ذکر کنید؛ اما تلاش کنید یک کاربر خاص را بهشکلی که حملهٔ شخصی تلقی شود، هدف نگیرید.
اصلاح خلاصه ویرایش
توجه کنید که بعد از ذخیرهسازی صفحه، امکان تغییر خلاصه ویرایش خود را نخواهید داشت؛ بنابراین چیزی ننویسید که از گفتن آن پشیمان شوید. اگر نکتهٔ مهمی را در خلاصه ویرایش از قلم انداختید یا اشتباهی در آن رخ داد، میتوانید موضوع را در خلاصه ویرایش یک ویرایش ساختگی (ویرایشی که تغییر بصری در صفحه ایجاد نکند) شرح دهید.
در مواقع حاد که خلاصهویرایش شامل انواع خاصی از مطالب نامفید باشد، مدیران میتوانند خلاصه ویرایشهای نامناسب را از تاریخچهٔ صفحهها حذف کنند. در مواقع بسیار نادر، پنهانگران میتوانند خلاصه ویرایش را حتی از دید مدیران نیز پنهان کنند.
جاهایی که خلاصه ویرایش شما نشان داده میشود
خلاصه ویرایش شما در جاهای زیر دیده میشود:
- تاریخچه – تاریخچه صفحات
- فهرست مشارکت – فهرست تمام مشارکتهایتان
- فهرست پیگیری* – فهرست پیگیریهای شما (فقط برای کاربران ثبتنام کرده فعال است)
- تفاوت – صفحاتی که تفاوت بین دو نسخه را نشان میدهند.
- تغییرات اخیر – بدون شرح!
- کانالهای آیآرسی – زمانی که تغییرات اخیر را زیرنظر دارند.
- ویژه:تغییرات مرتبط –تغییرات مرتبط
- فهرست صفحههای جدید-فقط خلاصه ویرایش ایجاد.
* صفحۀ پیگیری آخرین ویرایش تازه در هر صفحه را نشان میدهد و تمام تغییرات اخیر آن را.
اصطلاحات رایج
برای مثال، برای بعضی ویرایشهای عمومی میتوانید از عبارتهای زیر استفاده کنید:
- «تمیزکاری»: اصلاح مشکلات املایی، دستوری، نگارشی، چیدمان متن، تصحیح نویسهها و . . .
- «ویکیسازی»: ایجاد پیوند براى کلماتی که مقالهای براى آنها در ویکیادبیات موجود است.
- «واگردانی خرابکاری»الگو:نشانه: واگردانی خرابکاریهای کاربری خرابکار.
مخففها
کاربران برای افزایش سرعت کار، گاهی از خلاصه کارشان خلاصهگویی میکنند؛ به طور مثال: و.گ. یا وگ مخفف واگردانی است (البته گاهی از rv که مخفف revert و به همان معنی است استفاده میکنند).
جستوجو
جستوجوی ویکیادبیات خلاصه ویرایشها را جستوجو نمیکند. برای جستوجو باید از موتورهای جستوجوی خارجی استفاده کنید.
ایجاد یک بخش جدید
هنگامی که به علامت «+» در بالای صفحههای بحث (و بعضی از صفحههای دیگر) کلیک کنید صفحهای برای شما باز میشود که میتوانید از طریق آن یک بخش جدید در بحث را ایجاد کنید. اینجا خلاصهویرایش از شما خواسته نخواهد شد و بهجای آن یک خلاصه ویرایش خودکار فرستاده میشود.
خلاصهویرایشها خودکار
در بعضی مواقع اگر شما خلاصهویرایشی را ذکر نکنید خلاصهویرایشی بهطور خودکار اضافه میشود.
موقعیت | صفحه | متن |
---|---|---|
ایجاد یا جایگزینی صفحه با تغییر مسیر ('$۱' نام مقصد تغییر مسیر است) |
MediaWiki:Autoredircomment | |
خالی کردن صفحه | MediaWiki:Autosumm-blank | |
حذف بخش درخور توجهی از صفحه ('$۱' نام صفحه است) |
MediaWiki:Autosumm-replace | |
ایجاد یک صفحه جدید ($۱ متن صفحه است) | MediaWiki:Autosumm-new |
پاورقی
- ^ واگردانی از واژههای مصوب فرهنگستان است و معادل انگلیسی آن Undo است.