گلستان یازدهم

از ویکی‌ادبیات
پرش به ناوبری پرش به جستجو
گلستان یازدهم
خاطرات زهرا پناهی‌روا همسر شهید علی چیت‌سازیان
نویسندهبهناز ضرابی‌زاده
ناشرسوره مهر
تاریخ نشر۱۳۹۵
تعداد چاپ۴۷ در سال ۱۴۰۳
شابک۹۷۸۶۰۰۰۳۰۲۸۱۸
تعداد صفحات۳۱۶
موضوعجنگ ایران و عراق، خاطره نگاری
قطعرقعی
نوع جلدشومیز

داستان «گلستان یازدهم» اثر بهناز ضرابی‌زاده، روایت خاطرات زهرا پناهی‌روا همسر شهید علی چیت‌سازیان، یک عاشقانه‌­ آرام در دل جنگ می‌باشد. انتشارات سوره مهر اولین­‌بار آن را در سال ۱۳۹۵ منتشر کرده و تا سال ۱۴۰۳ به چاپ چهل‌وهفتم رسیده است. این کتاب توانسته است نشان طلای جایزه ادبی اوراسیا را کسب کند.

*****

برخلاف برخی از کتاب‌های خاطرات، گلستان یازدهم از جایی شروع می‌شود که علی چیت‌سازیان شهید شده است و همسرش در حال وضع حمل است. همین روایت غیر خطی داستان جذابی را از خاطرات زهرا پناهی‌روا شکل می‌دهد. زندگی مشترک علی و زهرا تنها یک سال و هشت‌ماه جریان دارد، اما داستان آن به گونه‌ای جذاب بیان شده که هر مخاطبی را جذب می­‌کند؛ تا آنجا که این اثر مخاطبان غیر فارسی زبان نیز دارد و تا کنون به چند زبان ترجمه شده است. کتاب علاوه بر پرداختن به شهید، وضعیت خانواده‌ها را در دوران جنگ بیان می‌کند؛ خانواده‌هایی که چند فرزند را به جبهه فرستاده‌اند و هیچ کدام برنگشته‌اند، بااین‌حال آن­ها به آینده امیدوارند و راه شهیدشان را ادامه می‌دهند. ضرابی‌زاده که خود همدانی است، از پیش علاقه و ارادت خاصی به شهید چیت‌سازیان داشته است. او با نگاه زنانه، این اثر را در هفده فصل نگاشته است.

خلاصه اثر

جلد ترجمه کتاب به زبان بوسنیایی

«گلستان یازدهم» داستان دختر ۱۷ ساله‌ای است که در عنفوان جوانی می‌خواهد دین خودش را به کشور و مملکتش ادا کند. او دوست دارد به‌­عنوان رزمنده به جبهه برود اما نمی‌تواند، از همین رو به دنبال یک شریک زندگی است که جانش را وقف دفاع از وطن خود کرده است. او با مردی بزرگ که نابغه جنگ است ازدواج می‌کند و در دوران کوتاه زندگی مشترک با او به درک والای حقیقت زندگی و رسالت انسان از دنیا آمدن و زیستن می‌رسد[۱].

کتاب با زبانی صادقانه به شرح زندگی یک ‌سال و هشت‌ماهه‌ مشترک شهید چیت‌سازیان و همسرشان پرداخته است. فرمانده‌ای که در جبهه به دلیل مهارت‌های رزمی و شجاعتش به عقرب زرد معروف بود، در خانه با مادر و همسرش به اندازه‌ای با مهر و محبت رفتار می‌کرد که گویی این قلب رئوف هیچ‌گاه سابقه‌ حضور در جنگ را نداشته است.

کتاب با مقدمه زیبایی از سوی نویسنده آغاز می‌شود؛ جایی که بهناز ضرابی‌زاده می‌فهمد، منزل خانواده چیت‌سازیان درست در مقابل خانه‌اش قرار داشته است و او سال‌ها از آن بی‌خبر بوده است. جایی که در‌ آن بسیاری از اتفاقات تلخ و شیرین داستان ثبت و ضبط شده است و نویسنده تا آن زمان از آن بی‌خبر بوده است. نکته‌ای که در ذهن مخاطب جرقه‌ای ایجاد می‌کند که شاید در کنار خانه ما نیز خانه شهیدی وجود داشته باشد و هر شهید، ماجرا و داستان منحصربه‌فرد خود را روایت کند.

پس از این مقدمه، فصل نخست کتاب با نام «خاطراتم فیلم می‌شود»، آغاز می‌شود. نویسنده با ابتکاری زیبا دست به خرق عادت در عرصه روایت زده است و هنرمندانه داستان زندگی مشترک زهرا پناهی‌روا و شهید علی چیت‌سازیان را از پایان و شهادت شهید بزرگوار آغاز می‌کند. همین ابتکار نویسنده باعث جذابیت هرچه بیشتر کتاب شده است و خواننده را در آغازین فصل کتاب با هجومی از احساسات راوی مواجه می‌کند. در جایی که راوی فرزند خود را به دنیا آورده است و مانند هر زنی پس از زایمان بیشترین نیاز عاطفی و حمایتی را به همسرش دارد، اما ناگهان به یاد می‌آورد که شوهرش سی‌وهفت روز قبل در منطقه ماووت شهید شده است و باید بدون حضور فیزیکی او، زندگی‌اش را با تنها یادگارش ادامه دهد[۲].

کتاب «گلستان یازدهم» در هفده فصل گردآوری شده است. هر فصل، تک خاطره‌ای از گوشه‌های مهم زندگی همسر شهید و راوی داستان است. فصل اول با تولد فرزندش درست چند روز بعد از شهادت چیت‌سازیان شروع می‌شود. در فصل‌های بعدی با بیان خاطرات، داستان گاهی به عقب برمی‌گردد و خاطرات زندگی مشترک مرور می­‌شود. همین امر باعث جذابیت داستان و عدم یکنواختی آن شده است. در انتهای کتاب نیز تصاویری از مراحل مختلف زندگی شهید چیت‌سازیان و خانواده او برای آشنایی بیشتر و همراه شدن مخاطب آورده شده است[۳].

زهرا پناهی‌روا، راوی کتاب

عنوان فصل‌ها:

  • فصل اول: خاطراتم فیلم می‌شود؛
  • فصل دوم: خواستگاری با چشم‌های آبی؛
  • فصل سوم: نامه عاشقانه؛
  • فصل چهارم: ماه عسل دوم؛
  • فصل پنجم: گلم؛
  • فصل ششم: گلستان یازدهم؛
  • فصل هفتم: کاش با سعید آقا نمی‌رفتیم؛
  • فصل هشتم: پرده‌های بنفش و صورتی؛
  • فصل نهم: سیب گلاب؛
  • فصل دهم: راهکار اشک؛
  • فصل یازدهم: بافتنی؛
  • فصل دوازدهم: انارهای ترک‌خورده؛
  • فصل سیزدهم: یه شب زندگی با یه مرد بهتر از صد سال زندگی با یه نامرده؛
  • فصل چهاردهم: ستاره پدر؛
  • فصل پانزدهم: مامان دانش‌آموز؛
  • فصل شانزدهم: پشت ردیف درخت‌ها؛
  • فصل هفدهم: زخم اثنا عشر؛
  • تصاویر.

نقد و بررسی اثر

ایجاد جریان سیال ذهن در روایت خاطرات، فضاسازی، حفظ لهجه شخصیت‌ها و شخصیت‌پردازی با استفاده از گفت‌وگو از جمله تکنیک‌هایی است که در این اثر بیشتر از آثار قبلی ضرابی‌زاده قابل درک است[۴]. همچنین ابتکار و خرق عات نویسنده در بیان روایت و نوع روایت غیرخطی آن، بر جذابیت داستان افزوده است.

نویسنده در کنار تمام جذابیت‌های تلخ و شیرین با نگاه منحصربه‌فرد زنانه در انتقال احساسات یک زن، مادر و همسر موفق عمل کرده و داستان را قدم به قدم با راوی پیش برده است[۱].

درباره نویسنده

بهناز ضرابی‌زاده، نویسنده اثر

بهناز ضرابی‌‌زاده در سال ۱۳۴۷ در همدان به دنیا آمد. فعالیت ادبی را با کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آغاز کرد و به عنوان کارشناس بخش آفرینش‌های ادبی مشغول به کار شد. ضرابی‌زاده مسئولیت­‌هایی همچون، سردبیری نشریه استانی جاودانه‎‌ها، دبیر انجمن داستان دفاع مقدس از سال ۱۳۸۶، عضو شورای نویسندگان بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌‎های دفاع مقدس، عضو شورای انتخاب کتاب بنیاد شهید استان همدان، دبیر انجمن داستان سازمان بسیج هنرمندان را بر عهده داشته است. از وی تا سال ۱۴۰۳ بیش از دویست‌و‌پنجاه اثر داستانی و ادبی چاپ شده ‌است[۵].

ضرابی‌زاده در کارنامه خود علاوه‌بر گلستان یازدهم نگارش کتاب‌هایی چون دختر شینا و ساجی را دارد[۶]. وی به دلیل نثر روان و ساده، توانسته است جوایز متعددی از جمله شانزدهمین کتاب سال دفاع مقدس و کتاب سال سلام را کسب کند[۷].

شهید علی چیت‌سازیان

شهید علی چیت‌سازیان

سردار شهید علی چیت‌سازیان معروف به «عقرب زرد» در سال ۱۳۴۱ همزمان با سالروز تولد حضرت امیرالمومنین(ع) در همدان چشم به جهان گشود. بعد از انقلاب و با آغاز جنگ تحمیلی با تشکیل تیپ «انصارالحسین»، مسئول واحد اطلاعات و عملیات شد و در مسئولیت خود درخشید. در عملیات مسلم بن عقیل با این­که بیش از ۱۷ سال سن نداشت، ۱۴۰ نفر از نیروهای بعثی را که به اسارت رزمندگان اسلام درآمده بودند، از داخل خاک عراق به پشت جبهه انتقال داد و شهامت خود را به اثبات رساند.

در اوایل سال  ۱۳۶۵ با حفظ مسئولیت، به واحد اطلاعات و عملیات رفت تا محور عملیات را تشکیل دهد. در عملیات‌­های کربلای ۴ و ۵ با حفظ مسئولیت قبلی مسئول محور عملیات نیز گردید. او سرانجام چهارشنبه ۴ آذر سال ۱۳۶۶ در حین انجام یک ماموریت گشت شناسایی به درجه رفیع شهادت نائل آمد[۸].

نظر نویسنده درباره اثر

یک گلستان

نشست نقد کتاب گلستان یازدهم. کرمان. ۱۳۹۷

برای انتخاب عنوان کتاب سعی کردم که عنوان به نوعی بیانگر شخصیت سردار شهید چیت‌سازیان بوده و از طرفی جذاب و نیز مرتبط با محتوای کتاب باشد. زندگی این زوج برایم جذاب و زیبا بود؛ آن­ها دوران کوتاهی با هم بودند و خانم پناهی­‌روا به دزفول می‌رود و آنجا در کنار همسرش زندگی می‌کند. به نظر من این زندگی یک گلستان بود؛ این دو در دزفول در کوچه‌ای زندگی می‌کردند که اسم آن کوچه گلستان یازدهم بوده و در نهایت اسم این کتاب گلستان یازدهم انتخاب شد[۹].

هنجار شکنی در بیان روایت

باید در خاطره‌گویی باید به دنبال حادثه طلایی باشیم و در این اثر، حادثه طلایی به دنیا آمدن فرزند شهید بود. داستان را از آخر به اول نوشتم و با این کار یک هنجارشکنی در اثر اتفاق افتاد تا اثری قابل نقد و بررسی در حوزه ادبی شود[۹].

آرزوی شخصی من نوشتن از شهید چیت‌سازیان بود

شاخص‌ترین شهید استان همدان را از نوجوانی، شهید چیت‌سازیان می‌دانستم، علاقه شخصی من نوشتن از شهید سردار علی چیت‌سازیان بود. دوست داشتم نسبت به زندگی این شهید گران­‌قدر بیشتر بدانم حتی آرزو می‌کردم پسر شهید چیت‌سازیان را ببینم. پیش از این­که دختر شینا را بنویسم، با خانم پناهی تماس گرفتم و برای نوشتن زندگی و خاطرات ایشان ابزار علاقه کردم. خانم پناهی‌روا گفت زندگی من و شهید خیلی کوتاه بود و خاطرات چندانی ندارم. خلاصه روزی من برای نوشتن خاطرات شهید چیت‌سازیان در آن برهه زمانی نبود. پس از نوشتن دختر شینا سیل درخواست‌ها به سمت من سرازیر شد، از شهدا خواستم تا واسطه شوند و انتخاب درستی داشته باشم و خود شهید به سمت من بیاید. چند روز بعد با بنده تماس گرفتند و گفتند مصاحبه‌ای صوتی از همسر شهید چیت‌سازیان داریم آن را کامل می‌کنید؟ و من دیگر پای تلفن چیزی نشنیدم. با خودم مرور می­‌کردم همان شهیدی که دوست داشتم در موردش بیشتر بدانم، بدون هیچ اما و اگری پذیرفتم! آن فایل صوتی به دستم رسید، با خانم پناهی‌روا هم ارتباط گرفتم و نویسندگی کتاب آغاز شد[۱۰].

تقریظ مقام معظم رهبری

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم

این روایتی شورانگیز است از زندگی سراسر جهاد و اخلاص مردی که در عنفوان جوانی به مقام مردان الهی بزرگ نائل آمد، و هم در زمین و هم در ملأ اعلی به عزت رسید .. هنیئاً له. راوی -شریک زندگی کوتاه او- نیز صدق و صفا و اخلاص را در روایت معصومانه خود بروشنی نشان داده است. در این میان، قلم هنرمند و نگارش آکنده از ذوق و لطف نویسنده است که به این همه، جان داده است. آفرین بر هر دو بانو؛ راوی و نویسنده کتاب.

متن تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب

[۱۱]




دیدار نویسنده با رهبر انقلاب اسلامی

حاشیه‌نویسی رهبر انقلاب بر کتاب، پیش از مطالعه آن (دیدار جمعی از نویسندگان و ناشران با رهبر انقلاب)

پس از رونمایی تقریظ گلستان یازدهم، نویسنده و دست‌اندرکاران کتاب در سال ۱۳۹۵ با رهبر انقلاب دیدار کردند. در این دیدار پیرامون کتاب و شخصیت شهید چیت‌سازیان گفت‌وگو شد[۱۲].

ترجمه‌ها

جلد کتاب در ترجمه عربی

این اثر به زبان‌های مختلف، از جمله عربی، انگلیسی، روسیه، آذربایجان، لهجه‌های مختلف ترکی[۱] و بوسنیایی[۱۳] ترجمه شده است.

«گلستان یازدهم» توسط نرمین هوجیچ به زبان بوسنیایی ترجمه و با همت سازمان زنان مسلمان بوسنی کوثر به عنوان ناشر بوسنیایی به چاپ رسیده است[۱۳].

پویش‌های مطالعاتی

مسابقات متعدد کتاب‌خوانی با محوریت گلستان یازدهم همچون سازمان بسیج فرهنگیان کشور در آستانه روز معلم در سال ۱۳۹۶[۱۴] و کتابخانه‌های عمومی استان سمنان در آستانه هفته دفاع مقدس در مهر ۱۴۰۳[۱۵] برگزار شد.

جوایز و افتخارات

نشان طلای جایزه ادبی اوراسیا به گلستان یازدهم
  • دریافت نشان طلایی جایزه ادبی اوراسیا در سال ۱۳۹۸[۱۶].

نشست‌های برگزار شده درباره اثر

  • رونمایی از کتاب «گلستان یازدهم» در حوزه هنری در ۱۳۹۵. این نشست با حضور حجت‌الاسلام سید مهدی خاموشی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، حمیدرضا حاجی‌بابایی نماینده مردم همدان در مجلس، محسن مؤمنی شریف رئیس حوزه هنری، مرتضی سرهنگی مدیر دفتر ادبیات پایداری، زهرا پناهی‌روا، همسر شهید چیت‌سازیان، بهناز ضرابی‌‌زاده نویسنده کتاب و شماری از علاقه‌مندان حوزه نشر در ۴ بهمن ۱۳۹۵ در تالار مهر حوزه هنری رونمایی شد[۱۷].
  • رونمایی از تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب «گلستان یازدهم» در بهمن ۱۳۹۵. مراسم ششمین پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت در حسینیه امام‌خمینی(ره) همدان برگزار شد؛ در این مراسم از تقریظ رهبر انقلاب بر ۴ کتاب، از جمله گلستان یازدهم با حضور گسترده مردم رونمایی شد[۱۸].
  • معرفی «گلستان یازدهم» در نشست مجازی «از زبان نویسنده» در ۱۳۹۹. این نشست که به مناسبت ایام گرامیداشت چهلمین سالگرد دفاع مقدس، به خاطرات زهرا پناهی‌روا و همسر شهیدش (سردار علی چیت‌سازیان) اختصاص داشت، دوشنبه ۷ مهرماه ۱۳۹۹ با حضور بهناز ضرابی‌زاده نویسنده اثر برگزار شد[۱۹].
  • رونمایی از ترجمه بوسنیایی کتاب «گلستان یازدهم» در بوسنی در ۱۴۰۱. این نشست با حضور نرمین هوجیچ، نویسنده کتاب و جمعی از مخاطبین کتاب در سالن مرکز فرهنگی بوشنیاک‌ها (BKC) شهر سارایوو برگزار گردید[۱۳].
آییین اهدا نشان طلایی جایزه ادبی اوراسیا. همدان. ۱۲ خرداد ۱۳۹۹
  •  اهدای نشان طلایی جایزه ادبی «اوراسیا» به بهناز ضرابی زاده نویسنده کتاب «گلستان یازدهم» در همدان در ۱۳۹۹. این برنامه با حضور جمعی از مسئولان استانی و کشوری در ۱۱ خرداد ۱۳۹۹ برگزار شد[۲۰].
  •  نشست خوانش کتاب «گلستان یازدهم» در زنجان در ۱۳۹۶. این نشست  با تجلیل از نویسندگان جبهه فرهنگی استان زنجان در ۱۴ تیرماه ۱۳۹۶ برگزار شد[۲۱].
  • نقد و بررسی کتاب «گلستان یازدهم» در کرمان در ۱۳۹۷. این جلسه با همکاری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و اداره کل کتابخانه‌­های عمومی استان کرمان در آبان‌ماه ۱۳۹۷ برگزار شد[۲۲].

برشی‌هایی از متن

نشست گفت‌وگو درباره کتاب گلستان یازدهم. نمایشگاه کتاب مسکو. ۱۴۰۱

داشتیم از جلوی بیمارستان بوعلی می‌گذشتیم، گفتم: «علی آقا! تا چند ماه دیگه بچه‌مون اینجا به دنیا می‌آد.» با تعجب پرسید: «اینجا؟» گفتم: «خب، آخه اینجا بیمارستان خصوصیه، بهترین بیمارستان همدانه.» علی سرعت ماشین را کم کرد و گفت: «نه، ما به بیمارستانی می‌ریم که مستضعفین اونجا می‌رن. اینجا مال پولداراست. همه‌کس وسعش نمی‌رسه بیاد اینجا.» توی ماه هشتم بارداری بودم و حالم اصلاً خوب نبود. عصر پنجشنبه دهم دی‌ماه ۱۳۶۶ بود. وقت و بی‌وقت درد می‌آمد به سراغم. وصیت علی آقا را به همه گفته بودم. آن روزها خانه‌ مادرشوهرم پر از مهمان بود و دوروبرمان شلوغ. مادر هم آنجا بود. تا گفتم حالم خوب نیست، ماشین گرفت و به بیمارستان فاطمیه، که بیمارستانی دولتی بود، رفتیم.

همین که وارد بیمارستان شدیم، خبر مثل بمب همه‌ جا صدا کرد: «بچه شهید چیت‌سازیان داره به دنیا می‌آد.» کارکنان بیمارستان به هول و ولا افتاده بودند، دوروبرم پر شده بود از پرستار و دکتر. خیلی زود خبر توی شهر پخش شد. مردم به بیمارستان تلفن می‌زدند و احوال من و بچه را می‌پرسیدند. مادر، که تمام مدت بالای سرم بود، مجبور می‌شد گاهی برود و تلفن‌ها را جواب بدهد. با اینکه دکترها گفته بودند آثاری از زایمان دیده نمی‌شود، رئیس بیمارستان دستور داده بود بستری شوم. اصرار کردم بگذارند به خانه بروم. اجازه مرخصی ندادند. چند ساعت بعد دوباره حالم بد شد و درد امانم را برید. مادر دست پاچه شده بود. چند بار این اتفاق تکرار شد. هر بار چند پرستار دورم حلقه می­‌زدند و بعد از معاینه سر تکان می‌دادند و با ناامیدی همان حرف‌های قبلی را تکرار می‌کردند.

□□□

خیابان بی‌انتها را به سرعت طی کردیم. کسی چیزی نمی‌گفت. همه با بهت و سکوت از پشت شیشه‌های ماشین به زمین‌‌های پوشیده از برف نگاه می‌کردیم. کمی بعد، ته آن خیابان، کانتینری پیدا شد، پشت کامیونی بزرگ. چند ماشین پاترول سپاه هم دور و برش پارک شده بود. چند نفر از آمبولانس پیاده شدند و رفتند جلوی کانتینر. ما هم از ماشین پیاده شدیم. در یخچال کانتینر را باز کردند. تابوت را پایین آوردند. حاج صادق با قدی خمیده و شانه‌‌های پایین افتاده جلو رفت. آقا ناصر دوید و تابوت را در آغوش گرفت. مادر دستم را گرفته بود. در تابوت را باز کردند. منصوره خانم نالید: «الهی قربانت برم! مادرت بمیره علی! دیشب اینجا خوابیدی عزیزم!...» همه به گریه افتادند. مادر به هق‌هق افتاد. بی‌اعتنا به کسانی که دور و برمان ایستاده بودند گریه می‌کردم.

مشخصات کتاب‌شناختی

«گلستان یازدهم» اثر بهناز ضرابی‌زاده، در سال ۱۳۹۵، در ۳۱۶ صفحه قطع رقعی با جلد شومیز توسط انتشارات سوره مهر برای بار نخست به چاپ رسید و تا سال ۱۴۰۳ چهل‌و‌هفت نوبت تجدید چاپ شده است[۲۳].

نسخه الکترونیکی «گلستان یازدهم» در سایت طاقچه، فیدیبو، کتابراه و فراکتاب قابل خرید و مطالعه است.

نوا، نما و نگاه

نشست مجازی نقد کتاب گلستان یازدهم. همدان. ۱۳۹۹

پانوشت

  1. پرش به بالا به: ۱٫۰ ۱٫۱ ۱٫۲ «ملاقات در گلستان یازدهم». خبرگزاری مشرق. ۸ مهر ۱۳۹۹
  2. «یک عاشقانه‌ آسمانی». دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌الله خامنه‌ای. ۲۰ بهمن ۱۳۹۵
  3. «گشت‌وگذاری در گلستان یازدهم». خبرگزاری دفاع مقدس. ۲۹ خرداد ۱۳۹۶
  4. «معرفی و دانلود کتاب گلستان یازدهم». کتابراه. بی‌تا. دریافت شده در ۲۶ دی ۱۴۰۳
  5. «بهناز ضرابی‌زاده». سوره مهر. بی‌تا. دریافت شده در ۲۶ دی ۱۴۰۳
  6. «بهناز ضرابی‌زاده». انتشارات شهید کاظمی. بی‌تا. دریافت شده در ۲۶ دی ۱۴۰۳
  7. «معرفی و دانلود بهترین کتاب‌های بهناز ضرابی زاده». کتابراه. بی‌تا. دریافت شده در ۲۶ دی ۱۴۰۳
  8. «گلستان یازدهم: خاطرات زهرا پناهی روا، همسر سردار شهید علی چیت‌سازیان». پاتوق کتاب فردا. بی‌تا. دریافت شده در ۲۶ دی ۱۴۰۳
  9. پرش به بالا به: ۹٫۰ ۹٫۱ «نشست نقد و بررسی کتاب گلستان یازدهم در کرمان برگزار شد». پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور. ۱۲ آبان ۱۳۹۷
  10. «گلستان یازدهم تلاشی برای بازگو کردن مجاهدت‌های زنان رزمنده‌ است». پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور. ۷ مهر ۱۳۹۹
  11. «تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب گلستان یازدهم». دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌الله خامنه‌ای. ۲۰ بهمن ۱۳۹۵
  12. «ماجرای دو دیدار به یادماندنی با رهبر انقلاب». دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌الله خامنه‌ای. ۲۰ بهمن ۱۳۹۵
  13. پرش به بالا به: ۱۳٫۰ ۱۳٫۱ ۱۳٫۲ «رونمایی از کتاب گلستان یازدهم به زبان بوسنیایی». خبرگزاری صدا و سیما. ۲۲ تیر ۱۴۰۰
  14. «مسابقه کتابخوانی گلستان یازدهم». یار کتاب ۱۰ اردییهشت ۱۳۹۶
  15. «مسابقه کتاب‌خوانی گلستان یازدهم در سمنان برگزار شد». ایبنا. ۲ مهر ۱۴۰۳
  16. «نشان طلایی اوراسیا به «گلستان یازدهم» رسید». ایسنا. ۱۶ شهریور ۱۳۹۸
  17. «رونمایی از کتاب «گلستان یازدهم» در حوزه هنری». خبرگزاری صدا و سیما. ۴ بهمن ۱۳۹۵
  18. «رونمایی از تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب گلستان یازدهم». خبرگزاری برنا. ۲۰ بهمن ۱۳۹۴
  19. «گلستان یازدهم تلاشی برای بازگو کردن مجاهدت‌های زنان رزمنده‌ است». پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور. ۷ مهر ۱۳۹۹
  20. «نشان طلایی جایزه ادبی اوراسیا نصیب نویسنده همدانی شد» . خبرگزاری جمهوری اسلامی. ۱۲ خرداد ۱۳۹۹
  21. «خوانش کتاب گلستان یازدهم همراه با تجلیل از نویسندگان جبهه فرهنگی استان زنجان». حلقه وصل. ۱۴ تیر ۱۳۹۶
  22. «نشست نقد و بررسی کتاب گلستان یازدهم در کرمان برگزار شد». پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخوانه‌های عمومی کشور. ۱۲ آبان ۱۳۹۷
  23. «گلستان یازدهم». سوره مهر. بی‌تا. دریافت شده در ۲۶ دی ۱۴۰۳

منابع و مأخذ

شیخ، مهدیه. مولاهویزه، سعاد. (۱۳۹۷). «بررسی واژگان زنانه در کتاب گلستان یازدهم بهناز ضرابی زاده». کنفرانس بین‌المللی مطالعات زبان، ادبیات و فرهنگ.