مجموعه قصه نمایش کودکان

از ویکی‌ادبیات
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجموعه قصه نمایش کودکان
نویسندهمهری ماهوتی
ناشرسوره مهر
تاریخ نشر۱۳۹۳
تعداد چاپاول
شابک۹۷۸۶۰۰۱۷۵۶۲۸۳
تعداد صفحات۲۲۸
موضوعداستان و رمان، کودکان
تصویرگرمینو مهدویان

«مجموعه قصه نمایش کودکان» اثر مهری ماهوتی با تصویرگری مینو مهدویان  است که به صورت ۷ داستان کوتاه در قالب نمایشنامه شعرگونه برای کودکان در سال ۱۳۹۳ توسط انتشارات سوره مهر به چاپ رسید. این اثر در دهمین جشنواره شعر فجر سال ۱۳۹۴ در بخش کودک و نوجوان به عنوان اثر قابل تقدیر شناخته شد.

*****

«مجموعه قصه نمایش کودکان» از شش داستان تشکیل شده است که هر کدام برگرفته از کتاب‌ها و داستان‌های کهن فارسی همچون «کلیه و دمنه» است. نویسنده در این اثر کوشیده تا شخصیت‌های هر داستان در ابتدا معرفی شوند و سپس به صورت نمایشنامه شعرگونه، داستان روایت ‌شود. طبع و ذوق نویسنده‌ کتاب در عرصه شعر سبب نگارش چنین مجموعه داستانی در حوزه کودک و نوجوان شده است. او از جمله فعالان ادبی معاصر در ایران به شمار می‌رود که به صورت تخصصی در بازآفرینی نوشته‌های فاخر ادبیات کهن، خدمات شایان تقدیری داشته‌ است. در این اثر، نگارنده  قصه‌ها را به صورت منظوم نوشته تا با اصل آثار تفاوت داشته باشد و بازنویسی صرف نباشد. هفت داستان در این مجموعه به‌نام‌های «قلب قلب آب ماهی و قلاب»، «لاک‌پشت پرنده»، «شیرشاه و خرگوش شجاع»، «قار و قار و قار کلاغ و مار»، «چشمه‌ ماه»، «جنگ جویان کوچک» و «بنگ و بنگ و بنگ شکار زرنگ» است.

خلاصه اثر

معرفی شدن شخصیت‌های هر داستان در ابتدا و روایت کردن قصه به صورت نمایشنامه شعرگونه از خصوصیت‌های این اثر است. قصه‌های بازگو شده در این اثر از داستان‌های فارسی قدیم اقتباس شده است و به‌صورت شعرگونه در هفت داستان کوتاه حکایت شده است.

داستان «قلب قلب آب ماهی و قلاب»: این قصه نمایش شعرگونه راجع به سه دوست است که انواع آن‌ها را به تصویر کشیده است؛ یکی از آن‌ها ماهی باهوش و دیگری ماهی عاقل و سومی ماهی ساده و بازیگوش است.

قصه «لاک‌پشت پرنده»: این داستان، قصه دوستی لاک‌پشت و دو مرغابی است که در برکه‌ای زندگی می‌کنند و پایداری دوست آن‌ها را با خشک شدن برکه و تصمیم آن‌ها برای مهاجرت نشان می‌دهد.

داستان «شیرشاه و خرگوش شجاع»: قصه نمایش شیرشاه و خرگوش شجاع به کودکان می‌آموزد که قوی بودن فقط در زورِ بازو نیست و هر کسی قدرت تفکر بیشتری داشته باشد قوی‌تر است.

قصه«قار و قار و قار کلاغ و مار»: داستان انتقام کلاغ از ماری به نام هیس هیس است که هر روز تخم‌ها و جوجه‌هایش را می‌خورد.

داستان «چشمه‌ ماه»: یک نمایشنامه شعر گونه برای کودکان با موضوع وطن‌دوستی و دفاع از سرزمین است که موضوع داستان برگرفته از کتاب جوامع الحکایات است.

قصه «جنگ جویان کوچک»: این داستان قصد دارد عدالت و رعایت حقوق دیگران را به کودکان بیاموزد و به کودکان یاد دهد، کسانی که جُثه بزرگ‌تری دارند نباید به دیگران که جثه نحیف‌تری دارند زور بگویند و آن‌ها که جثه کوچک‌تری دارند می‌توانند با هم‌فکری هم مشکلاتشان را حل کنند.

داستان «بنگ و بنگ و بنگ شکار زرنگ»: این قصه داشتن حسّ دوستی و خوبی را به کودکان می‌آموزد[۱].

این کتاب، مجموعه‌ای از نمایشنامه‌های خلاقی است که یک «کتابِ بازی» شاد و لذت‌بخش را همراه با تصاویر رنگارنگ و زیبا برای کودکان به ارمغان‌ می‌آورد. برخی از کاربردهای این کتاب: پرورش و تقویت مهارت حل مسئله، پرورش و تقویت قوه تخیل و خلاقیت، پرورش و تقویت خودباوری و بازی درمانی است[۲].

درباره نویسنده

مهری ماهوتی؛ نویسنده کتاب

مهری ماهوتی ۲۶ فروردین ۱۳۴۰ در بابل به دنیا آمده است. وی شاعر و نویسنده ایرانی‌تبارِ حوزه کودک و نوجوان است. ایشان از جمله فعالان ادبی معاصر در ایران به شمار می‌روند که به صورت تخصصی در بازآفرینی آثار برجسته ادبیات کهن با درون‌مایه مذهبی و حماسی، فعالیت‌های شایان تقدیری داشته‌ است. آثار ارزشمند او با محوریت زندگی بزرگان دین اسلام با بیانی شیوه و به زبان کودکانه، یکی از تاثیرگذارترین قصه‌های مذهبی برای گروه سنی کودک و نوجوان محسوب می‌شود.

وی دوران تحصیل در مقاطع راهنمایی و دبیرستان را در شهر اجدادی خود، بابل، سپری نمود اما با قبولی در رشته بانکداری صفحه دیگری از زندگی حرفه‌ای او گشوده شد؛ در نتیجه ماهوتی با روحیه جست‌وجوگری و دریای اشتیاقش به یادگیری، به تهران آمد. رشته بانکداری اما مسیر خوبی برای دنبال کردن آرزوها یا یافتن پاسخ مناسب برای پرسش‌هایش نبود. به همین دلیل خیلی زود تصمیم گرفت با دنیای اعداد و ارقام خداحافظی کند. همین شجاعتِ تحسین‌برانگیز، بهانه‌ای برای ورود او به دنیای مطبوعات شد و تهیه‌کنندگان مجله مشهور کیهان بچه‌ها، اولین قصه کودکانه‌اش را شایسته چاپ دیدند.

از اولین کتاب‌های ماهوتی، می‌توان «مثل خورشید» را نام برد که در سال ۱۳۷۲ منتشر شد. کتاب‌های دیگر وی درباره زندگی حضرت محمد (ص)، حضرت فاطمه (س) و بانوی اول اسلام حضرت خدیجه(س)، نمونه‌های موفقی از بازآفرینی ادبیات تاریخی با درون‌مایه مذهبی به زبان کودکانه است. در ادامه فعالیت‌های نویسندگی ماهوتی، همکاری او با مجلاتی مانند «جانبازان» و «زن روز» نشان از پیشرفت روزافزون‌اش در حرفه نویسندگی داشت. بعد از آن نیز دفتر تألیف کتب درسی و مجلات کمک آموزشی از قلم خانم ماهوتی بهره گرفت که این همکاری تا به امروز هم ادامه دارد[۳]. تعدادی از آثار این نویسنده موفق در جشنواره‌های «شعر فجر»، «لاک‌پشت پرنده»، «جشنواره قرآنی»، «پروین و ایثارگران»، «رشد» و «مطبوعات» مورد تقدیر قرار گرفته و یا جوایز ارزشمندی دریافت کرده است[۴].

برش‌هایی از متن

اختتامیه دهمین دوره جشنواره بین‌المللی شعر فجر، تهران، ۱۳۹۴.

به به به آبیه رنگ آسمون

گرم و قشنگه خونمون

  قلپ قلپ آب می‌خوریم

 نسیم و آفتاب می‌خوریم

رو موجا پارو می‌زنیم

کف‌ها رو جارو می‌زنیم

  همراه بچّه ماهی‌ها

شالاپ شولوپ می‌ریم نا

□□□
پوستر معرفی داوران فصل زمستان «جایزه کتاب ماه و سال» کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

آهو دوید تولوق تالاق

نشست به پشت اون کلاغ

شکارچی رو که دیدن

جلوی اون دویدن

شکارچی اون‌ها رو دید

کیسه را انداخت دوید

موش که نگاش به کیسه بود

دوید جلو، زودِ زودِ زود

با دندونای ریز و تیز

کیسه را کرد ریز ریز ریز

فراری داد لاکی رو

زود باش برو قایم شو

شکارچی آنقدر دوید

تا اینکه شد ناامید

□□□

یکی بود، یکی نبود.

زیر گنبد کبود،

دشتی بود سبز و قشنگ؛

پُر از گلای رنگ به رنگ،

این طرفش پرنده‌ها،

اون طرفش چشمه‌ای پاک و زیبا.

توی این دشت، چهار تا دوست، همیشه با هم بودن؛

کنار هم ، بدون رنج و غصّه و غم بودن؛

یکیش کلاغِ قار قاری

اون یکی موشِ باهوش.

سلام آقا کلاغه!

چه‌طوری؟ دماغت چاقه؟

هی می‌پری پَر پَر پَر...

از اون بالاها چه خبر؟

قارُ قارُ قار باز بوی گردو می‌آد.

صدای یک موش چاقالو می‌آد.

نکنه بازم تنهایی گردو خوردی؟

شاید برای دوستِت هم آوردی

مشخصات کتاب‌شناختی

کتاب «مجموعه قصه نمایش کودکان» اثر مهری ماهوتی است که مخاطب آن، کودکان هستند. تصویرگر این کتاب مینو مهدویان و گرافیست آن حسام صادقی است.  این اثر در سال ۱۳۹۳ توسط انتشارات سوره مهر به تعداد صفحات ۲۲۸ به چاپ رسید. نسخه الکترونیکی این کتاب  توسط سایت مهرک منتشر شده است.

نوا، نما، نگاه

«تیزر معرفی مجموعه کتاب هفت جلدی قصه نمایش کودکان». انتشارات سوره مهر ۱۳۹۴.

«معرفی صوتی مجموعه قصه نمایش کودکان». کتاب هدهد. بی‌تا، دریافت شده ۱۴۰۳.

«کتاب صوتی مجموعه قصه نمایش کودکان». موسیقی کودک ۱۳۹۸.

پانوشت

  1. «کتاب سخنگو مجموعه قصه نمایش کودکان». سایت بهان بوک. بی‌­تا. دریافت شده ۲۰ آبان ۱۴۰۳
  2. «مجموعه قصه نمایش کودکان». سایت مهرک. بی­تا. دریافت شده ۲۰ آبان ۱۴۰۳
  3. «مهری ماهوتی؛ شاعری که زبانِ کودکان را می‌داند!». سایت کتابانه. بی‌­تا دریافت شده ۲۰ آبان ۱۴۰۳
  4. «مهری ماهوتی»، سایت ایران کتاب. بی‌­تا. دریافت شده ۲۰ آبان ۱۴۰۳