ویکی‌ادبیات:سیاست ویرایش

الگو:سیاست‌های ویکی‌ادبیات الگو:این سیاست در یک نگاه الگو:فهرست سیاست‌های رفتاری ویکی‌ادبیات حاصل مشارکت هزاران ویرایشگر است که هریک مطلب، نکته، تصویر و... را به آن افزوده‌اند که ممکن است حاصل تحقیق، تخصص، قدرت نوشتن یا نکته‌های اطلاعاتی باشد؛ ولی از همه مهم‌تر تمایلی است که برای یاری رساندن داشته‌اند. حتی بهترین مقاله‌ها را نباید کامل پنداشت؛ چراکه هر ویرایشگر تازه‌ای می‌تواند در هر زمان با بینش تازهٔ خود به بهبود محتوا کمک کند.

ویکی‌ادبیات کاری درحال انجام است: بی‌نقص بودن لازم نیست

این خیلی عالی است که فردی یک متن بی‌نقص و بدون اشکال را به ویکی‌ادبیات اضافه کند و همواره باید تشویق شود.

اگرچه یکی از مزایای بسیار برتر در سیستم ویکی این است که مطالب اولیه که ناکامل یا از نظر نوشتاری ضعیف‌اند، همیشه این امکان میسر است که به‌صورت مطالب بی‌نقص‌تر و ویراسته درآیند. لازم به ذکر است که مقاله‌های دست‌اول حاصل ویرایش‌های گروهی است که افراد باهم انجام می‌دهند.

هرکس در ابتدا ممکن است نوشتنِ مقاله‌ای خیلی مختصر یا با استفاده از تعداد کمی مدرک را شروع کند. فرد دیگری می‌تواند جزئیاتی به آن اضافه کند. شخصی دیگر هم می‌تواند مطالب را از زوایای گوناگون بررسی و آن‌ها را جمع‌بندی کند. درعین‌حال شخصی دیگر می‌تواند آن مطالب را ویرایش کند و عبارات نامناسب را با عبارات بی‌طرفانه تعویض کند. شخصی دیگر هم می‌تواند تمام ویرایش‌ها را از نظر قواعد دستور زبان بررسی و اصلاح کند.

وقتی که تمام این مطالب اضافه شدند، شاید شخصی بخواهد مطالب بیشتری اضافه کند تا متن را به‌هم‌پیوسته کند، ممکن است عباراتی اضافه شود و مقاله بازنویسی شود و دوباره تمام مراحل بالا تکرار شود.

طی این مراحل، شاید مقاله به نظر کیفیت ضعیفی داشته یا مجموعه‌ای از چند عبارات بی‌ربط باشد. بهتر است به‌جای‌اینکه از این موضوع بهراسیم، خوشحال باشیم که می‌دانیم مقالهٔ قابلی، رو به پیشرفت است و یقین بداریم که با ویراستن، نوشته‌ای باارزش خواهیم داشت. البته کسی مجبور نیست که آن را دوست داشته باشد. گاهی از کارهای غیراستاندارد ایراد می‌گیریم؛ اما باید در تصحیح آن تلاش کنیم. این خیلی مهم است که اگر تصحیح‌شدنی است آن را تصحیح کنیم. مثلاً اگر امید به بودن متنی نداریم آن را باتوجه‌به مذاکراتی که در صفحه بحث آن شده حذف می‌کنیم یا دربارهٔ مقاله‌ای که شایستگی، بودن را ندارد آن را یک‌باره حذف کنیم. تصمیمی که دربارهٔ چنین مقاله‌هایی می‌گیریم نباید بدون فکر باشد و باید به آینده‌اش فکر کنیم.

گفت‌وگو و ویرایش

در به‌روزرسانی مقاله‌ها جسور باشید، به‌ویژه در تغییرات جزئی و و اصلاح مشکلات. لازم نیست پیش از اعمال تغییرات با نویسندگان پیشین تماس بگیرید. هیچ‌کس مالک ویکی‌ادبیات نیست. اگر مشکلی دیدید که می‌توانید اصلاحش کنید، این کار را انجام دهید. با وجود این جایی‌که فکر می‌کنید ویرایش شما ممکن است بحث‌برانگیز باشد یا جایی که شخصی با ویرایش شما مخالفت نشان می‌دهد (یا با واگردانی آن یا ایجاد مبحثی جدید در صفحهٔ بحث یا هر دو) گفت‌وگو و بحث را می‌طلبد. ویکی‌ادبیات:چرخهٔ جسارت، واگردانی، گفت‌وگو در بسیاری از صفحه‌ها که تغییرات آن‌ها اغلب ممکن است مناقشه‌برانگیز باشند استفاده می‌شود.

جسارت به‌معنای زورچپانی و تحمیل عقیده برخلاف اجماع یا سیاست‌های اصلی مانند بیان حداکثریِ دیدگاه‌ها و اثبات‌پذیری نیست. قرار دادن دیگران در برابر عمل انجام‌شده[۱] عملی نامناسب است.

کمک کنید: توضیح دهید

با توضیح‌دادنِ ویرایش‌هایتان مفید باشید. هنگامی که مقاله‌ای را ویرایش می‌کنید هرچه تغییرات شما ریشه‌تر و بحث‌برانگیزتر باشد، نیاز به توضیح برای آن بیشتر می‌شود. مطمئن شوید که نظرتان را دربارهٔ اینکه چرا این تغییر را اعمال کرده‌اید می‌نویسید. تلاش کنید از یک خلاصه‌ویرایش مناسب استفاده کنید. برای تغییرات بزرگ‌تر یا مهم‌تر، خلاصه‌ویرایش ممکن است فضای کافی برای دادن توضیح کامل دربارهٔ ویرایش نباشد، در این مواقع باید در صفحهٔ بحث مقاله هم یادداشتی بنویسید. همچنین به‌خاطر بسپارید که یادداشت‌های صفحهٔ بحث بیشتر در دید هستند، احتمال سوءتفاهم را کاهش می‌دهند و جنگ‌های ویرایشی را به‌سمت گفت‌وگو سوق می‌دهند.

در ویرایش‌های عمده محتاط باشید: گفت‌وگو کنید

در ویرایش‌های عمده محتاط باشید: تلاش کنید ابتدا این ویرایش‌ها را به‌بحث بگذارید. در حذف یا جایگزینی بخش‌های بزرگ، بهترین راه معمولاً پیشنهاددادن تغییرات در صفحهٔ بحث است تا از جنگ ویرایشی جلوگیری شود و مانع خیال‌های نابجا در دیگران یا شما (اگر زحمات زیادی که برای مقاله کشیده‌اید توسط دیگران رد شده است) شود. آنچه از دید یک نفر بهبود تلقی می‌شود، از دید دیگری ممکن است بی‌حرمتی باشد و هیچ‌کس دوست ندارد زحماتش بدون هشدار قبلی «نابود» شوند. اگر تصمیم دارید خیلی جسور باشید، مراقبت بیشتری برای توجیه‌کردن تغییراتتان به‌صورت دقیق و با تمام جزئیات در صفحهٔ بحث به‌خرج دهید. این کار احتمال اینکه ویرایشگران دیگر در پایان کارتان کل ویرایش‌های شما را به عقب و جلو واگردانی کنند تا به ویرایش مناسب دست یابند کاهش می‌دهد. برای آسانیدن گفت‌وگو دربارهٔ تغییرات عمده (بدون اینکه صفحهٔ بحث را سیاه کنید)‌، می‌توانید یک پیش‌نویس در زیرفضای کاربری‌تان ایجاد کنید (مانند کاربر:مثال/طرح‌نما) و به آن در صفحهٔ بحث مقاله پیوند دهید.

اما ویکی‌ادبیات یک انجمن گفت‌وگو نیست

چه تصمیمات بر این باشد که مقاله‌ای را با جسارت تمام ویرایش کنید، چه بخواهید ابتدا با دقت تمام موضوع را در صفحهٔ بحث، به بحث بگذارید نخست به‌خاطر بیاورید که ویکی‌ادبیات یک انجمن گفت‌وگو نیست. ویکی‌ادبیات می‌تواند بسیار پرتکاپو باشد و برای کل این پروژه بهتر است که انرژی‌مان را روی بهبود مقاله‌ها متمرکز کنیم تا بحث روی نظرهای شخصی و عقاید. در آداب معاشرت توضیحات بیشتری در این باره درج شده است.

ویرایش سیاست‌ها و رهنمودها

سیاست‌ها و رهنمودها برای بیان‌کردن مطالبی هستند که غالب ویکی‌پدیایی‌ها با آن‌ها موافق‌اند و باید به‌گونه‌ای بیان شوند که اجماع کنونی دربارهٔ هر موضوع را بیان کنند. به‌طورکلی در ویرایش سیاست‌ها و رهنمودها باید دقت بیشتری به‌خرج داد. انجام تغییرات جزئی در صفحه‌های کنونی (مانند تغییر قالب‌بندی، بهبودهای دستوری و شفاف‌سازی‌هایی که مناقشه‌برانگیز نیستند)‌ به دست هر ویرایشگری در هر زمانی مجاز است. بااین‌حال تغییراتی که جوهر سیاست یا رهنمود را تغییر می‌دهند باید به‌صورت معمول ابتدا در صفحهٔ بحث‌به‌بحث گذاشت. درصورتی‌که مخالفتی نباشد یا اگر گفت‌وگوها نشان دهد که بر سر اعمال تغییر اجماع هست، می‌توان تغییر را اعمال کرد. تغییر عمده را همچنین باید مانند پیشنهاد سیاست‌های تازه، به‌صورت عمومی اعلام کرد. (همچنین ببینید: ویکی‌ادبیات:سیاست‌ها و رهنمودها)

ویرایش و تغییر در صفحه‌های بحث

مدیر بخش ثبت ویکی‌ادبیات در صورت سرچ در گوگل متوجه خواهید شد که بیو گرافی درست بوده لطفاً این بیو گرافی را تایید کنید ممنون

جستارهای وابسته

پانویس

الگو:ویکی‌ادبیات-خرد

الگو:اصول ویکی‌ادبیات