متاستاز اسرائیل
کتاب داستانی متاستاز اسرائیل، نوشته کوروش علیانی است که توسط نشر جام جم در سال ۱۳۹۹ شمسی منتشر شده است. این اثر یک روایت تاریخی است که نویسنده در پی آن در ضمن بررسی ماجرای تشکیل دولت جعلی اسرائیل، نکات مهمی ارائه داده است. این کتاب در سال ۱۴۰۲ منتخب بخش ویژه، آرمان فلسطین، در جایزه ادبی جلال آلاحمد شد. این اثر در سال ۱۴۰۳ به چاپ هشتم رسید.
متاستاز اسرائیل | |
---|---|
نویسنده | کوروش علیانی |
ناشر | جام جم ناشر فارسی: جام جم |
تاریخ نشر | ۱۴۰۲ تاریخ نشر فارسی: ۱۴۰۲ |
شابک | ۹۷۸-۶۰۰۹۰۵۱۸۷۸ |
تعداد صفحات | ۲۷۲ |
موضوع | اسرائیل |
زبان | فارسی |
این اثرِ ۲۷۲ صفحهای درباره یک غده سرطانی به نام اسرائیل در بدنه یهود است و روایت استمرار تبعیض، ترور و تعدی این رژیم جنایتگر را بیان میکند و تاریخ و سیر تشکیل رژیم اسرائیل را به زبان و روایت ساده پیش روی مخاطب میگذارد. نویسنده در این کتاب فارغ از شعارها و هیاهوها، در پی شناخت ریشهای و تاریخی مسئله اسرائیل برمیآید و با یک سلسله روایت تاریخی که از ۱۴۰ سال پیش شروع میشود و تا زمان نگارش کتاب در سال ۱۳۹۹ ادامه دارد، میکوشد تکوین و تشکیل این رژیم را پیگیری کند. کوروش علیانی نویسنده و پژوهشگر، متولد ۱۳۵۰ در تهران است. علاوه بر نویسندگی در عرصه فرهنگی نیز حضور فعال دارد. وی حدود ۱۰ سال در مؤسسه روایت فتح در ردههای مختلفی چون نویسندگی، ویراستاری و مدیر انتشارات فعالیت کرده است . نویسنده در متاستاز اسرائیل با کدهای مشخص اثبات میکند آنچه به نام اسرائیل ایجاد شده، جامعهای از یهودیان حول یک هسته سخت با محوریت گروههای تروریستی است که مثلث ترور، تعدی و تبعیض را نمایندگی میکنند و با تزویر تکمیل میشوند. این کتاب حاصل ۱۰ سال تحقیق و پژوهش نویسنده است. [۱]
خلاصه اثر
نویسنده روایتش را بر سه اصل استمرار تبعیض، ترور و تعدی بنا کرده است . این کتاب از سه فصل با عناوین «از هچ تا پیچ»، «تا ارزش افزوده» و «از هست تا شود» و یک پیوست نامه تشکیل شده است. نویسنده از فصل اول نقش خانوادههای زرسالار یهود در تشکیل دولت جعلی اسرائیل را بررسی کرده است. علیانی برای شروع دست مخاطبش را می گیرد و به روسیه میبرد آنجا که جامعه یهودیان آن کشور با تصمیمات سخت تزار روسیه در سال ۱۲۶۱ مواجه میشوند و به دنبال راهکاری برای خلاصی هستند. این فشارها باعث مهاجرت جمعی از یهودیان روسیه میشود و اینجاست که تئودور هرصل یهودی پیدا میشود. او که اسمش در تاریخ زیاد تکرار شده از این فرصت بهرهبرداری میکند تا منویات ذهنیاش که همان یافتن سرزمین برای یهودیان است را جامه عمل بپوشاند. در این بخش معرفی مفصل و جامعی از این شخصیت پیش روی مخاطب قرار می گیرد و اقدامات وی بازگو می شود. نویسنده در میان این معرفی خط تحلیلی خوبی از جریان آژانس یهود ارائه میدهد تا زمانی که کنگره صهیونیسم در سال ۱۸۹۷ تشکیل میشود و این جریان رسمیت پیدا میکند. در همین فصل بحث جذابی درباره پیوند میان صهیونیسم و جریان فاشیستی هیتلری در آلمان هم شکل میگیرد و نویسنده با استفاده از اسناد تاریخی نشان میدهد که جریان و پیوند اندیشه بین این دو را تشریح میکند. در ادامه این فصل بیانیه بالفور بازخوانی میشود و اینجاست که نقش انگلیس به خوبی بیان میشود آنجایی که انگلیس برای رهایی از شری که مهاجرت یهودیان به سرزمین فلسطین را باعث شده گردن نمیگیرد و با بیمبالاتی برای خلاصی از دست حمله صهیونیستهای افراطی این گره کور رابه بدون باز کردن به دست سازمان ملل میسپارد. در فصل دوم نویسنده به نقش آمریکا در این ماجرا و تشکیل دولت جعلی میپردازد. در این فصل جنگهایی که این رژیم از شروع تأسیس با دولتهای دیگر را شرح میدهد و نتایج هر کدام را هم برشمرد. نویسنده در فصل سوم به داخل این سرزمین و ساکنانش سرک میکشد تا حال و روز کسانی را روایت کند که به اصطلاح خودشان میخواهند تروریست نباشند.[۲]
درباره نویسنده
کورش علیانی متولد سال ۱۳۵۰ در تهران، علاوه بر نویسندگی و فعالیت فرهنگی، داور جشنواره ربع قرن کتاب دفاع مقدس بود و از جمله آثارش باران خلاف نیست، و حسین از من است و من از حسین و همچنین دبیری و ویراستاری مجموعه کتابهای روزگاران، یادگاران و کتاب خاطرات را می توان نام برد.
نظر نویسنده درباره اثر
«این کتاب یک روایت تاریخی است که در پی بررسی یک موضوع خاص است. آن موضوع هم پیئستگی-ناپویستگی تبعیض، ترور و تعدی در طول زمان در موجودیتی است که خودش را اسرائیل می نامد». «سعی کردم روایت یک دستی از پدید آمدن اسرائیل و تداوم آن ارائه کنم. این کتاب نشان میدهد که چه اتفاقهایی رخ داد تا اسرائیل در سال ۱۹۴۸ تشکیل شد و همچنین از آن سال به بعد چگونه تداوم یافت.» «برای نگارش کتاب، افزون بر استفاده از اندوخته ها، پژوهش انضمامی هم انجام دادم» «مسئله من و مسئله کتابم فلسطین نیست بلکه اسرائیل است. تبعیض نژادی به صورت قانونی در این حاکمیت لحاظ شده و بنیان آن هم تروریستی است؛ دقیقا شبیه به داعش و این ویژگی فقط در بنیان اسرائیل و داعش دیده میشود. اسرائیل جنگ را با فلسطین شروع کرده، اما زیاده خواه است و تنها فلسطین را نمیخواهد. وضعیت کشورهای خاورمیانه همانند وضعیت لهستان یا اتریش در برابر هیتلر است. آنها تسلیم شدند، اما ما نباید تسلیم شویم».
«مسئله فلسطین بقای شرافتمندانه است. مردم فلسطین تحت شکنجه روزمره، کشتار و نسل کشی هستند. علاوه بر آن وقتی جایی بحران میشود مردم به هم فشار میآورند و از نان هم میزنند، اما فلسطین اینطور نیست؛ و آنها بیشتر روشهای جمعی و زندگی جمعی را توسعه میدهند. همه میتوانیم از فلسطینیها یاد بگیریم». نقد و بررسی اثر سبک کتاب؛ به شکل تخصصی با توجه به وجوه شعرشناسی، داستان شناسی و نقد ادبی، ویژگیهای برجسته کتاب؛
نقد و بررسی محتوایی اثر
تلاش نویسنده در جمع آوری مستندات، تحقیق و پژوهش این اثر به 10 سال طول کشیده است، و در بسیاری موارد به اطلاعات بسیار جزیی اشاره دارد و دست به راستی آزمایی و حتی رد برخی وقایع و گزارههای مشهور زده است که در آثار فارسی این حوزه تازگی دارد. نویسنده در این اثر برخلاف سایر کتاب ها درباره مساله فلسطین و اسرائیل سعی کرده است روایت جدیدی از ماجرای تشکیل دولت جعلی اسرائیل ارائه دهدو مثل برخی محققین سراغ مشهورات تاریخی نرفته است. اون سعی کرده است گوشه نادیده و ناگفته تاریخ را برای مخاطب خودش بیان کند و در این راه نیز بیان و روایت کتاب نیز مانند سایر کتاب ها نیست. کتاب روایتش را کاملاً راحت و همه فهم بیان می کند و نویسنده مسایل به قدری راحت توضیح می دهد تا پیچیدگی های متن را فراموش کند. این اثر با تاکید بر اینکه جنگ با اسرائیل ادامه جنگ فقر و غناست، نگاشته شده است و نگارنده میگوید تحت تاثیر سه نفر این کتاب را به ثمر و انتشار رسانده است: «اولین نفر امام خمینی (ره) است که گفت جنگ ما جنگ فقر و غناست و جنگ بشریت با اسرائیل ادامه جنگ فقر و غناست و هرگز تمام نخواهد شد، مگر روزی که عدالت در این کره خاکی اجرا شود. دومین نفر که در این کتاب بسیار موثر بود، عبدالله شهبازی است که به ما آموخت که زرسالار یعنی چه! و پیوند زرسالاری و صهیونیسم چیست و چرا نمیتوان آن را نادیده گرفت و سومین نفرخانم صهیونیستی است که در ایالت اوتاوای کانادا زندگی میکند و در سال ۲۰۰۵ هر روز برای من نامه فحش، تهدید و... میفرستاد و همانجا بود که من فهمیدم صهیونیسم یعنی چه! این سه نفر چشمم را به واقعیت تمام و کمال باز کردند. حرفهای بسیاری در این کتاب زدم از جمله اینکه صهیونیسم همانقدر ضدیهود است که فاشیستها ضدیهود بودند. صهیونیسم را یهودی نبینید.»
اتفاقات سیاسی یا اجتماعی مرتبط با اثر
نویسنده در این کتاب به مسئله جنگ اسرائیل می پردازد، و نشان می دهد که این درگیریهای ایجاد شده توسط اسرائیل چه اثرات مخربی را به لحاظ اقتصادی و همچنین انسانی ایجاد کرده است. نویسنده در این کتاب سعی داشته است که رویکرد جدیدی را در برخورد با این پدیده جنگ اسرائیل ارائه دهد. این اثر یکسال پیش از رخداد طوفان الاقصی منتشر شد اما این رخداد عظیم باعث توجه و اقبال بیشتر مخاطبان به آن شد.
جوایز و افتخارات
در مراسم اختتامیۀ شانزدهمین دورۀ جایزه ادبی جلال آلاحمد، در سال ۱۴۰۲، کتاب «متاستاز اسرائیل» با رأی داوران، به عنوان اثر منتخب بخش ویژۀ ،آرمان فلسطین، معرفی شد.
اظهارنظرها درباره اثر
خبرنگار خبرگزاری فارس
به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس:
کورش علیانی در این کتاب فارغ از شعارها و هیاهوها، در پی شناخت ریشهای و تاریخی مساله اسرائیل برمیآید و با یک سلسله روایت تاریخی که از ۱۴۰ سال پیش شروع میشود و تا زمان نگارش کتاب در سال ۱۳۹۹ ادامه دارد، میکوشد تکوین و تشکیل این دولت و این کشور را پیگیری کند. البته در مورد اسرائیل کتابهای زیادی به زبان فارسی نوشته و منتشر شده است اما مبنای آنها بیشتر درباره نمادهای یهودیان به ویژه یهودیان ساکن فلسطین اشغالی یا بیان و روایت شرح جنایتهای رژیم صهیونیستی است که بیشتر با هدف تهییج طیف خاصی از مخاطب نگاشته شده است. کورش علیانی، پژوهشگر و نویسنده ایرانی، اما دست به نگارش کتابی زده که نتیجه حدود دو دهه مطالعه و پژوهش او درباره اسرائیل و صهیونیسم است. سایت پنجره فولاد (درگاه فرهنگی تبلیغی حرم مطهر رضوی) در مورد کتاب “متاستاز اسرائیل” اینگونه اظهار نظر کرده است: «نوشته کورش علیانی، نگاهی تازه و جسورانه به مسئله اشغالگری رژیم صهیونیستی دارد. نویسنده با تأکید بر اینکه مبارزه با اسرائیل ادامه جنگ فقر و غناست، سعی میکند پرده از چهره واقعی صهیونیسم بردارد. او معتقد است صهیونیسم همانقدر ضدیهود است که فاشیسم. این کتاب با الهام از سخنان امام خمینی(ره) درباره لزوم مبارزه با ظلم و نابرابریهای اجتماعی و اقتصادی و نیز تأکیدات شهید شهبازی بر ضدیت زرسالاری و صهیونیسم، نگاشته شده است. به نظرم کتابی پُرمایه برای آشنایی بیشتر با پشت پرده ماجرای اشغال فلسطین و البته یادگیری از مبارزان راه آزادی.»
جملههای شنیدنی کتاب یا برشی از متن
صهیونیسم نیچهای فقط صهیونیسم سیاسی نبود که هرصل بنیان نهاد و دیگرانی پس گرفتند. هر سیاستی تبلیغات، ادبیات و فرهنگ خود را نیاز دارد . همانطور که شعر ادلشتات لازم بود تا اعتراض یهودی شود، اینجا هم شعر، داستان، یادداشتهای ادبی و حتی طنز لازم بود تا صیونیزم به عنوان یک جنبش یهودی مبتنی بر اراده معطوف به قدرت بتواند تودهها را به حرکت درآورد . اگر تبلیغات و ادبیات و فرهنگ متناسب پدید نمیآمد ، خیلی زود صیونیزم یک ارتداد یهودی سخیف متناسب با اوضاع آشفته روزگار تلقی میشد و با چند ردیه و فتوا کارش به ناکجا آباد میکشید.