کتاب داستانی متاستاز اسرائیل، نوشته کوروش علیانی است که توسط نشر جام جم در سال ۱۳۹۹ شمسی منتشر شده است. این اثر یک روایت تاریخی است که نویسنده در پی آن در ضمن بررسی ماجرای تشکیل دولت جعلی اسرائیل، نکات مهمی ارائه داده است. این کتاب در سال ۱۴۰۲ منتخب بخش ویژه، آرمان فلسطین، در جایزه کتاب جلال آل‌احمد شد.

متاستاز اسرائیل
نویسندهکوروش علیانی
زبانفارسی
* * * * *

این اثر نوشته کورش علیانی در ۲۷۲ صفحه درباره یک غده سرطانی به نام اسرائیل در بدنه یهود و روایت استمرار تبعیض، ترور و تعدی این رژیم جنایتگر است که تاریخ و سیر تشکیل رژیم اسرائیل را به‌ زبان و روایت ساده پیش روی مخاطب می‌گذارد. نویسنده در این کتاب فارغ از شعار‌ها و هیاهوها، در پی شناخت ریشه‌ای و تاریخی مسئله اسرائیل برمی‌آید و با یک سلسله روایت تاریخی که از ۱۴۰ سال پیش شروع می‌شود و تا زمان نگارش کتاب در سال ۱۳۹۹ ادامه دارد، می‌کوشد تکوین و تشکیل این رژیم را پیگیری کند. کورش علیانی نویسنده و پژوهشگر متولد ۱۳۵۰ در تهران است. علاوه بر نویسندگی در عرصه فرهنگی نیز حضور فعال دارد. وی حدود ۱۰ سال در مؤسسه‌ روایت فتح در رده‌های مختلفی چون نویسندگی و ویراستاری و مدیر انتشارات فعالیت کرده است . نویسنده در متاستاز اسرائیل با کد‌های مشخص اثبات می‌کند آنچه به نام اسرائیل ایجاد شده، جامعه‌ای از یهودیان حول یک هسته سخت با محوریت گروه‌های تروریستی است که مثلث ترور، تعدی و تبعیض را نمایندگی می‌کنند و با تزویر تکمیل می‌شوند. این کتاب حاصل ۱۰ سال تحقیق و پژوهش نویسنده است. [۱]

برای کسانی که کتاب را نخوانده‌اند

نویسنده روایتش را بر سه اصل استمرار تبعیض، ترور و تعدی بنا کرده است . این کتاب از سه فصل با عناوین «از هچ تا پیچ»، «تا ارزش افزوده» و «از هست تا شود» و یک پیوست نامه تشکیل شده است. نویسنده از فصل اول نقش خانواده‌های زرسالار یهود در تشکیل دولت جعلی اسرائیل را بررسی کرده است. علیانی برای شروع دست مخاطبش را می گیرد و به روسیه می‌برد آنجا که جامعه یهودیان آن کشور با تصمیمات سخت تزار روسیه در سال ۱۲۶۱ مواجه می‌شوند و به دنبال راهکاری برای خلاصی هستند. این فشارها باعث مهاجرت جمعی از یهودیان روسیه می‌شود و اینجاست که تئودور هرصل یهودی پیدا می‌شود. او که اسمش در تاریخ زیاد تکرار شده از این فرصت بهره‌برداری می‌کند تا منویات ذهنی‌اش که همان یافتن سرزمین برای یهودیان است را جامه عمل بپوشاند. در این بخش معرفی مفصل و جامعی از این شخصیت پیش روی مخاطب قرار می گیرد و اقدامات وی بازگو می شود. نویسنده در میان این معرفی خط تحلیلی خوبی از جریان آژانس یهود ارائه می‌دهد تا زمانی که کنگره صهیونیسم در سال ۱۸۹۷ تشکیل می‌شود و این جریان رسمیت پیدا می‌کند. در همین فصل بحث جذابی درباره پیوند میان صهیونیسم و جریان فاشیستی هیتلری در آلمان هم شکل می‌گیرد و نویسنده با استفاده از اسناد تاریخی نشان می‌دهد که جریان و پیوند اندیشه بین این دو را تشریح می‌کند. در ادامه این فصل بیانیه بالفور بازخوانی می‌شود و اینجاست که نقش انگلیس به خوبی بیان می‌شود آنجایی که انگلیس برای رهایی از شری که مهاجرت یهودیان به سرزمین فلسطین را باعث شده گردن نمی‌گیرد و با بی‌مبالاتی برای خلاصی از دست حمله صهیونیست‌های افراطی این گره کور رابه بدون باز کردن به دست سازمان ملل می‌سپارد. در فصل دوم نویسنده به نقش آمریکا در این ماجرا و تشکیل دولت جعلی می‌پردازد. در این فصل جنگ‌هایی که این رژیم از شروع تأسیس با دولت‌های دیگر را شرح می‌دهد و نتایج هر کدام را هم برشمرد. نویسنده در فصل سوم به داخل این سرزمین و ساکنانش سرک می‌کشد تا حال و روز کسانی را روایت کند که به اصطلاح خودشان می‌خواهند تروریست نباشند.


آغاز با یک داستانک جذّاب دربارهٔ کتاب

یک بند در معرفی خلاصهٔ کتاب (بدون رجوع به اطلاعات شناسنامه‌ای)

گزارشی از شخصیت حاضر در کتاب داستان- گزارشی از شعرهای مهم در کتاب شعر- گزارشی از فصل‌های کتاب پژوهش

دلیل شهرت

تقدیم‌شده به

مقدمه‌نویس یا یادداشت‌نویس

چرا باید این کتاب را خواند

برای کسانی که کتاب را خوانده‌اند

داستانک‌ها

مجوز

نشر و تغییر نام

جوایز

جلسات نقد و بررسی

اهدا

بازتاب در توئیت‌ها و نوشته‌های مجازی

اشاره به کتاب در کلام افراد مشهور

تقریظ و مقدمه‌هایی بر کتاب

هوادری

استحال و اقتباس

سال‌شمار کتاب

خلاصهٔ مفصل‌تر کتاب در حد دو بند

محل نوشته شدن در کتاب (در صورت مهم بودن این امر)

داستان انتشار کتاب (اوّلین بار در کجا و چگونه بوده است؟!)

سبک کتاب

پیشینهٔ کتاب

پیرنگ

شخصیت‌پردازی

ویژگی‌های مهم کتاب

الهام از شخصیت‌ها

شخصیت‌های اصلی

شخصیت‌های فرعی

گزارشی از فروش کتاب

گزارشی از ترجمه به زبان‌های دیگر

اتفاقات سیاسی یا اجتماعی مرتبط با کتاب و جریان‌سازی‌های کتاب

نشست‌های خبرساز دربارهٔ کتاب

اظهارنظرها

نقدهای مثبت

نقدهای منفی

اظهارنظر اهالی ادبیات و روشنفکران

نظرات داوری در مراسم‌های گوناگون

اظهارنظر دیگر شخصیت‌ها

نظر خود نویسنده دربارهٔ کتاب

تأثیرپذیرفته از

تأثیرگذاشته بر

گزارشی از اقتباس‌های هنری انجام‌گرفته در کتاب

فهرست امکان نام‌گذاری‌شده از روی نام کتاب

جمله‌های ماندگار کتاب

جوایز کتاب

مشخصات کتاب‌شناختی

تعداد صفحات، دفعات چاپ، جمع کل تیراز و ناشرانی که اثر را چاپ کرده‌اند

طراحی جلد و تصویرسازی

تغییرات طرح جلد در چاپ‌های مختلف

منبع‌شناسی (پایان‌نامه و مقاله نوشته شده دربارهٔ کتاب)

نوا، نما و نگاه

تصویر از صفحات کتاب

صدای نویسنده

تصویرهای ساخته‌شده دربارهٔ کتاب (فیلم و مستند)

طرحی از یکی از صحنه‌های کتاب

جستارهای وابسته

پانویس

منابع

پیوند به بیرون