حسین بهزاد
حسین بهزاد مستندنگار، پژوهشگر و تاریخنگار دفاع مقدّس بوده و به عنوان یکی از چهرههای مؤثر و پرکار در حوزۂ ادبیات مقاومت و پایداری شناخته میشود.
حسین بهزاد |
---|
داستانکها
اتاق بیسیم
وقتی پژوهش برای مجموعه کارنامه لشکر ۲۷ را شروع کرد، یازده ماه، شبانهروزی، هدفون در گوشاش بود و صوت ضبطشدهی اتاق بیسیم فرماندهی، صوت جلسات و مصاحبهها را گوش میکرد. پیادهسازی صوت اتاق بیسیم با آن همه خشخش و سروصدا کار سختی بود.
کاری بزرگ
او و گلعلی بابایی تصمیم میگیرند که با الهام گرفتن از کاری که ویل دورانت در تاریخ تمدن ( بهزاد معتقد است این ترجمه نادرست است و ترجمهٔ درست کتاب ویل دورانت «داستان تمدن» است ) کرد، کاری بزرگ برای کارنامهٔ عملیاتی لشکر ۲۷ انجام دهند. آنها تصور میکردند که کل عملیات لشکر ۲۷، که دربرگیرندهٔ بیست عملیات بوده است، در یک کتاب ششصد صفحهای میگنجد و کار تمام است. اما حاصل آن شد که پنجماههٔ نخست موجودیت یک لشکر تبدیل شد به کتاب نهصد صفحهای همپای صاعقه.
فرصتی که از دست رفت
سردار شهید حاج احمد کاظمی کتاب تکلیف است برادر را خوانده بود. وقتی کیفیت مصاحبهها و پانوشتها و به طور کلی کیفیت کار تاریخ شفاهی این کتاب را میپسندد به احسان محمدحسنی گفت که من حاضرم خاطراتم را به این سبک ثبت کنم. قرار گذاشت تا روز شنبه با حسین بهزاد دربارهٔ ثبت خاطرات جلسهای داشته باشد. او باید به سفری میرفت. همین سفر، سفر آخر او شد. هواپیما سقوط کرد و احمد کاظمی به شهادت رسید و این فرصت نصیب حسین بهزاد نشد.
خیلی خوب!
گلعلی بابایی به حسین همدانی گفت که رهبر انقلاب دربارهی کتابهای همپای صاعقه و ضربت متقابل، سه بار گفتند «خیلی خوب». حسین همدانی به بهزاد و بابایی گفت شما خیلی بیوجدانید. ما نظامیها اگر یک خیلی خوب از رهبر در صبحگاه بشنویم از فرط خوشحالی سینهخیز روی سیمخاردار میرویم حالا که شما سه تا خیلی خوب از رهبر انقلاب شنیدید، چرا کار را ادامه نمیدهید؟
سیگار در ستاد
حسین همدانی در پاسخ به همکاران ستاد که به بوی سیگار و صدای داد و بیداد حسین بهزاد در ستاد اعتراض میکردند، گفت ایشان آدم مهذباللسانی نیست. من هم برای سیگار کشیدن با او جلسه نمیگذارم. او چیزی دارد که کمتر کسی دارد و آن قلم است که باید برای شهدا کار کند. با این اعتراضها کاری نکنید که من هم بنشینم و با او سیگار بکشم.
حدوث و بقاء
ایدهی اولیهٔ کارنامه عملیاتی لشکر 2۷ را سردار حاج محمدحسن محقق داد. حدوث مجموعهٔ حماسهٔ ۲۷ با حاج حسن محقق بوده است و بقای آن با حسین همدانی.
زندگی و تراث
آثار و منبعشناسی
- پرچمداران خورشید : یادوارهٔ سه علمدار شهید دفاع مقدّس حاج محمّد بروجردی، محسن وزوایی، حسین قجهای (1375) (سرگذشتنامه)
- آذرخش مهاجر (1382) (سرگذشتنامه)
- تکلیف است برادر! انقلاب کردستان، جبههٔ جنوب به روایت فرمانده بسیجی حسین همدانی (1383) (خاطرات)
- همپای صاعقه : کتاب یکم از کارنامهٔ عملیاتی لشکر 27 محمّد رسول الله (ص) دی ۱۳۶۰ - تیر ۱۳۶۱ (دوران فرماندهی احمد متوسلیان) (1387) با همکاری گلعلی بابایی
- مهتاب خیّن به روایت فرمانده بسیجی حسین همدانی (1392)
- به روایت همّت : درسگفتارهای معلّم بسیجی شهید محمّدابراهیم همّت 1362-1359 (1395)
- سالار تیپ عمّار : سرگذشتنامهٔ فرمانده تیپ یکم عمّار لشکر 27 محمّد رسول الله (ص) شیر کوهستان، شهید مهدی خندان (1395) همکاری با
- شرارههای خورشید : کارنامهٔ عملیاتی لشکر 27 محمّد رسول الله (ص) در عملیات آبی - خاکی خیبر زمستان 1362 (1396) با همکاری گلعلی بابایی