فاطمه راکعی

از ویکی‌ادبیات
پرش به ناوبری پرش به جستجو
فاطمه راکعی

شعرخوانی در مراسم اختتامیهٔ
هفتمین جشنوارهٔ
یاد و یادگار- خمین
زمینهٔ کاری شعر، نویسندگی و سیاست‌مداری
زادروز ۱۳۳۳
زنجان
محل زندگی تهران
پیشه استاد دانشگاه، نماینده سابق در مجلس ششم شورای اسلامی
عضو جبهه مشارکت ایران اسلامی
کتاب‌ها سفر سوختن، آواز گل سنگ، آوا و معنا در شعر نیما و...
فرزندان امیرحسین شهرتاش
مدرک تحصیلی دکترای زبان‌شناسی
دلیل سرشناسی فعالیت سیاسی
آیین بزرگداشت فاطمه راکعی خطای یادکرد: برچسب <ref> نامعتبر؛ نام‌های نامعتبر، مثلاً بیش از اندازه

فاطمه راکعی شاعر، محقق، مترجم و فعال سیاسی است که تا پیش از پیروزی در انتخابات مجلس ششم در سال ۱۳۷۹ بیشتر چهره‌ای فرهنگی و ادبی بود.
بیشتر اهالی فرهنگ فاطمه راکعی را با شعرهایش می‌شناختند و در کنار شاعرانی مثل قیصر امین‌پور، حسن حسینی و ساعد باقریاز نسل شاعران انقلاب اسلامی بود؛ اما با سردبیری و مدیرمسئولی پگاه، فصلنامه فرهنگی ادبی خواهران نشان داد که به موضوع زنان هم توجه دارد.


* * * * *

راکعی در زنجان متولد شد. تا پایان دورهٔ ابتدایی را در زادگاهش سپری کرد و بعد از آن در تهران به ادامه تحصیل پرداخت. او لیسانس مترجمی زبان، فوق‌لیسانس و دکترای زبان‌شناسی دارد.[۱]
فاطمه راکعی را بسیاری از شعردوستان و مخاطبان شعر می‌شناسند. او از جمله زنان شاعری است که در فعالیت‌های اجرایی هم مشارکت داشته است. حضورش بر کرسی مجلس ششم شورای اسلامی، ریاست گروه ادبیات انگلیسی دانشگاه الزهرا، مدیر عامل انجمن شاعران ایران و... بخشی از فعالیت‌های اجرایی اوست.
صبغهٔ شاعری او، به سال‌های آغازین انقلاب اسلامی بازمی‌گردد؛ هرچند وی از سال‌های قبل از انقلاب نیز شعر می‌سرود، اما با آغاز انقلاب اسلامی، شعرهای فاطمه راکعی هم تغییر می‌کند و مجال معرفی به جامعه ادبیات ایران را می‌یابند.[۲]
دیگر فعالیت‌های او از این قرار است:

  • معاون پژوهشی دانشگاه الزهرا؛
  • رئیس گروه‌های ادبیات انگلیسی دانشگاه الزهرا؛
  • معاون آموزشی و پژوهشی دانشکده الهیات و ادبیات و دانشکده الزهرا؛
  • نماینده مجلس ششم و نایب رئیس کمیسیون فرهنگی؛
  • رئیس کمیته امور زنان و امور خانواده؛
  • رئیس فراکسیون زنان؛
  • مدیر عامل انجمن شاعران ایران؛
  • رئیس هیئت مدیره دفتر شعر جوان؛
  • عضو هیئت امنای کتابخانه‌های عمومی؛
  • عضو هیئت امنای سینمایی کشور (فارابی)؛
  • عضو هیئت امنای پژوهشگاه فرهنگی اجتماعی وزارت فرهنگی و آموزش عالی.
پرونده:راکعی۲.jpeg
alt text

داستانک

زندگی هنری و سیاسی راکعی و دیدارهای او با شاعران و بزرگان ادب فارسی سرشار از نکته‌ها و خاطره‌های جذاب و خواندنی است. فرازهایی از این روایت‌ها در ادامه می‌آید.

اولین محفل، اولین شعر

اوایل دهه ۶۰ بود که از طریق یکی از دوستانش با جلسه‌های شعرخوانی حوزهٔ هنری آشنا شد. روزی به یکی از آن جلسه‌ها رفت که محفل شاعران جدی ادبی بود. این جلسه‌ها توسط سید حسن حسینی و قیصر امین پور اداره می‌شد. جلسه‌ها را با شور و اشتیاق پیگیری کرد و در همان‌جا با چهره‌های مطرح شعر معاصر آشنا شد. بعد از مدتی هم در یکی از جلسه‌ها، شعری با نام "سینه‌سرخ‌ها" خواند که با استقبال مواجه شد و در اولین مجلهٔ سوره به چاپ رسید.

ما بیدی نیستیم که از این بادها بلرزیم

در یکی از سال‌های دههٔ هفتاد، از طرف وزارت ارشاد و همراه دوستان شاعرش به انگلیس رفت. مراسم شعرخوانی و جشنی در سفارت ایران در لندن برپا بود. یک‌مرتبه یکی به قصد برهم زدن مراسم پشت میکروفن رفت و تریبون را دست گرفت و شروع کرد به هتاکی مسئولان و افرادی که در آن جشن حضور داشتند. معلوم شد که او از همدستان منافقین در لندن است. عده‌ای مراسم را ترک کردند و جشن به‌هم خورد. خانم طاهره صفارزاده که در آن جشن حضور داشت، همچنان نشست و از جایش تکان نخورد و گفت «ما بیدی نیستیم که از این بادها بلرزیم» تا اینکه دوباره چراغ‌ها روشن شد و مراسم ادامه پیدا کرد. بعد از آن هم فاطمه راکعی شعری که علیه منافقین داشت، همانجا خواند.

گرفتاری‌های خاله‌زنکی زنی که معاون شهردار است

می‌خواست چهرهٔ شهر را زیباتر کند و دستی به سر و گوش شهر دودزدهٔ تهران بکشد. ایده‌اش دیگران را به گریه انداخت و خودش را به دردسر. در نمایشگاه «زنان و تولید ملی»، تعدادی کیسهٔ پارچه‌ای و محیط زیستی را به عنوان کیسهٔ خرید طراحی کرده بودند که روی آن‌ها از ۵ رنگ سبز، آبی، قرمز، نارنجی و خاکستری استفاده شده بود، درحالی‌که روی خاکستری ضربدر کشیده شده بود. {{این کیسه‌ها با دو استند داخل نمایشگاه برای نمایش و فروش گذاشته شده بود. یکباره عده‌ای اعتراض می‌کنند که چه نشسته‌اید که کسانی در شهرداری به چادر مشکی خانم‌ها اهانت کرده‌اند. حالا معاون شهردار باید توضیح می‌داد که مسأله چیست؟[۳]

جشن همسر رئیس‌جمهور یا دردسر!

همسر رئیس جمهور روحانی، به مناسبت روز زن جشنی زنانه برپا کرد. فاطمه راکعی هم در این مراسم دعوت شد، اما صدای این جشن به بیرون از آن مجلس هم درز کرد. پنج کودک زیر ده سال با لباس‌های محلی آذربایجان، نمادی از مراسم شادمانی سنتی روستائیان آذربایجان را به نمایش گذاشتند و به دنبال آن‌ها یک گروه موسیقی سنتی ایرانی، قطعات کوتاهی از موسیقی و ترانه‌های فولکلور خراسان، کردستان، لرستان و فارس را برای مهمانان خارجی و ایرانی اجرا کردند. در پایان نیز طرح‌های زیبایی از لباس‌های زنان ایرانی، با الهام از دوره‌های مختلف تاریخ ایران به نمایش گذاشته شد. راکعی محکوم شد که در مراسمی شرکت کرده است که با موازین اسلام مغیار بود. او هم در مصاحبه‌ای به روزنامهٔ آرمان گفت از تمام کسانی که به تمت‌زنی دربارهٔ این مراسم پرداخته‌اند، شکایت خواهد کرد.[۴]

آشنایی با طاهره صفارزاده

از دورهٔ دانشجویی در دانشکدهٔ ادبیات دانشگاه تهران، با شعرهای طاهره صفارزاده آشنا شد، ولی در اواسط دههٔ هفتاد و بعد از ازدواجش با او آشنایی نزدیکی پیدا کرد. تا اینکه یک‌روز همراه سیدحسن حسینی، قیصر امین‌پور و ساعد باقری به دیدار طاهره صفارزاده در منزلشان در تجریش رفت و این آغازی بود برای برقراری ارتباط‌ بیشتر این دو شاعر. این آشنایی سال‌های سال ادامه داشت و حتی زمانی که هر دو درر خارج کشور به سر می‌بردند، ارتباطشان ادامه‌دار بود. [۵]

اینجا جای راکعی‌هانیست

فاطمه راکعی در لباس شاعرانه‌اش، میهمان آبادانی ها بود. درست هنگامی که آیین شعرخوانی و داستان خوانی به مناسبت حماسه کوی ذوالفقاری و یادبود قیصر امین پور به پایان می‌رسید؛ یک نفر در تالار مهر او را مورد خطاب قرار داد و گفت که: اینجا جای راکعی ها نیست.
حتی برخی از کسانی که در مراسم آن شب حضور داشتند نمی‌دانستند این زن چرا باید چنین مورد عتاب قرار گیرد. اما فاطمه راکعی در دلش می‌دانست این عتاب از کجا آب می‌خورد. او در آبادان شعری بسیار تاثیرگذار قرائت کرد؛ شعری که پیش از خواندن آن گفته بود آن را به زنانی که در اصفهان مورد اسیدپاشی قرار گرفته‌اند تقدیم می کند.بخشی از شعر او چنین بود:

راه روشن را از آن زن بپرس
که با کودکش هر شب از کهکشان راه شیری می گذر».

[۶]

زندگی و تراث

کودکی و نوجوانی

فاطمه راکعی سرودن شعر را از ۵ سالگی آغاز کرد. خودش دلیل آن را این‌گونه بیان می‌کند:
«در همان سنین که به دلیل فوت پدربزرگ و بی‌تابی‌های مادرم، با مفهوم مرگ آشنا شدم و تازه فهمیده بودم مرگ یعنی چه، که در خطِ نوشتن افتادم و عمیقاً دربارهٔ اینکه اگر روزی عزیزانم بمیرند چه می‌شود و چه حالی پیدا می‌کنم، فکر می‌کردم. عواطف عمیقی که به والدینم داشتم و ترس از اینکه روزی آن‌ها را از دست بدهم، مرا به این سمت سوق داد.»
شعر همیشه با او بود. مفهوم مرگ هم همین‌طور.
در دوره‌ای که او تحصیل می‌کرد مقطع راهنمایی وجود نداشت. او از روی قطعات ادبی موجود در کتاب‌های دوره دبستان، برای خودش می‌نوشت و آن‌ها را تکرار می‌کرد. نوشته‌های عاطفی را خیلی دوست داشت، ولی از وقتی با مولانا آشنا شد مسیر زندگی‌اش تغییر کرد. در دوره دبیرستان شعر «از کجا آمده‌ام، آمدنم بهر چه بود» مولانا تأثیر عمیقی روی او گذاشت. آن‌طور که خودش می‌گوید:
«شعر مولانا را در دوره دبیرستان خواندم و با چراغ‌های عمیق و هستی شناسانه‌ای که مطرح می‌کند، آشنا شدم، فکر کردم چقدر دریافت این حقیقت مهم است و بزرگان ادبیات ما چه تلاشی برای رسیدن به پاسخ سؤال‌های عمیق بشری داشته‌اند.»
با مولوی خوانی وارد شعرخوانی عرفانی و فلسفی شد. شعرهای شاملو و فروغ و نیما را هم خیلی دوست داشت. «با اینکه خودم در زمینه شعر نو نیمایی کار می‌کردم، ولی هیچ‌وقت سبک شعر برایم جدی نبود جز اینکه بتوانم دردهایم را در شعر بیان کنم و برای پدرم که فرهنگی بود، بخوانم.»
خودش می‌گوید هیچ‌وقت به کار هنری به عنوان شغل نگاه نمی‌کند. او معتقد است:
«به نظرم بهتر است هنر وسیله ارتزاق نباشد تا هنرمند استقلال خودش را حفظ کند و بتواند همیشه صادقانه حرفش را بزند و طوری نباشد که اگر فلان حرف را بزند، او را بیکار کنند. اگر چه از طریق شعر می‌توان متعهد بود و مسؤلانه رفتار کرد، ولی هنوز معتقدم نویسندگان و شاعران نقش‌های بزرگی در جهان ایفا کرده‌اند و در کشور ما هم می‌تواند چنین باشد، یک نویسنده متعهد می‌تواند در جامعه بسیار اثرگذار باشد.»[۷]


زمینهٔ فعالیت

فاطمه راکعی در زمینه‌های مختلفی فعالیت می‌کند. علاوه بر سرودن شعر، تدریس هم می‌کند. در کنار آن فعالیت‌های پژوهشی بسیاری تاکنون داشته است. بخشی از فعالیت‌های مهم او ویراستاری اشعار دیگر شاعران است.

alt text

مسئولیت‌های پیشین

فاطمه راکعی در پست‌های مختلفی فعالیت کرده است. از سال ۱۳۵۷ تا ۱۳۶۰ پژوهشگر فرهنگستان زبان ایران بود. از سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۵ عضو رسمی هیئت‌علمی (پژوهشی) مؤسسه مطالعات و تحقیقات فرهنگی بود. از سال ۱۳۶۵ تا ۱۳۶۷ هم عضو هیئت‌علمی آموزشی و رئیس امور پژوهش دانشگاه الزهراء بود.همچنین راکعی عضو کمیته پژوهشی ادبیات فارسی وزارت فرهنگ و آموزش عالی (۱۳۶۸تا ۱۳۷۸)؛ مدیر گروه زبان انگلیسی (۱۳۶۶تا ۱۳۶۹)و گروه ادبیات فارسی دانشگاه الزهراء (۱۳۶۷تا ۱۳۷۰) بود. اواز سال ۱۳۷۹تا ۱۳۸۸عضو شورای شعر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود.
علاوه بر این فاطمه راکعی در فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی نیز شرکت داشته است. از سال ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۳ نمایندهٔ مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و نایب‌رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در مجلس ششم بود. رئیس کمیته زنان، جوانان و امور خانوادهٔ مجلس شورای اسلامی، رئیس فراکسیون زنان مجلس ششم ( ۱۳۷۹تا ۱۳۸۳)و نیز نایب‌رئیس فراکسیون زنان مجلس ششم (۱۳۸۳) بود.
همچنین از سال ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۴ نماینده وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در شورای سه نفرهٔ نظارت دانشگاه الزهراء بود. علاوه بر آن عضو هیئت‌امنای بنیاد سینمایی فارابی ( ۱۳۸۳ تا ۱۳۸۵) و کتابخانه‌های عمومی کشور (۱۳۸۳- ۱۳۸۶) بود. او از سال ۱۳۶ تا ۱۳۷۹ عضو شورای مرکزی جمعیت زنان جمهوری اسلامی ایران بود.

دیگر مسولیت‌های او از این قرار است:

  • عضو هیئت مؤسسه، هیئت‌مدیره و مدیرعامل انجمن شاعران ایران (از ۱۳۷۸)
  • رئیس هیئت مؤسس دفتر شعر جوان (۱۳۷۸)
  • عضو کمیسیون علمی-مشورتی دفتر امور بانوان شهرداری تهران (۱۳۸۵)
  • عضو هیئت مؤسس و دبیر کل جمعیت زنان مسلمان نواندیش ایران (از ۱۳۸۶)
  • عضو شورای مرکزی خانهٔ احزاب ایران (از ۱۳۹۴)
  • عضو شورای هماهنگی احزاب اصلاح‌طلب (از ۱۳۹۴)
  • عضو شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان (از ۱۳۹۴)
  • عضو هیئت مؤسس و مدیرمسئول موسسهٔ فرهنگی-هنری «نجوای مهر آفرین» (۱۳۹۵)
  • عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت ایران (از ۱۳۹۵)
  • رئیس کمیته زنان شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان (از ۱۳۹۵)
  • عضو گروه راهبردی کمیتهٔ زنان ستاد مرکزی انتخابات حسن روحانی (۱۳۹۶)

و

  • عضویت در انجمن‌ها و نهادهای فرهنگی-هنری

سفرهای فرهنگی

فاطمه راکعی با توجه به مسولیت‌ها و سمت‌های مختلفی که داشته است، به کشورهای مختلف دنیا سفر کرده که این سفرهای فرهنگی دستاوردهای زیادی برای او داشته است.

  • سفر به چین به همراه هیئتی از اعضای جمعیت زنان جمهوری اسلامی ایران به دعوت جمعیت زنان این کشور (۱۳۶۸)
  • سفر به تاجیکستان برای شرکت در مراسم افتتاحیه پرده‌برداری از مجسمه فردوسی در شهر دوشنبه (۱۳۷۱)
  • شرکت در کنفرانس جهانی زن در پکن (۱۳۷۴)
  • سفر به کلمبیا در هیئتی از شاعران طراز اول کشور برای شرکت در سمپوزیوم بین‌المللی شعر کوالالامپور به همراه علی موسوی گرمارودی و ساعد باقری (۱۳۷۹)
  • سفر به آلمان، در رأس هیئتی سه‌نفره از دانشگاه الزهرا برای شرکت در هفتمین سالگرد تأسیس دانشگاه پوتسدام برای ایجاد روابط متقابل علمی و فرهنگی (۱۳۸۰)
  • سفر به آلمان، با هیئت ۴ نفرهٔ فرهنگی از مجلس شورای اسلامی (به دعوت معاون وزیر امور خارجه آلمان) برای بازدید از مراکز فرهنگی و هنری شهرهای مونیخ، برلین و وایمار (۱۳۸۰)
  • سفر به ترکیه با جمعی از شاعران و نویسندگان کشور برای شرکت در مراسم بزرگداشت و زیارت مرقد مولانا (۱۳۸۰)
  • سفر به جمهوری آذربایجان با جمعی از شاعران و نویسندگان، برای زیارت مرقد نظامی و دیدار با شعرای این کشور (۱۳۸۲)
  • سفر به ترکیه برای زیارت مرقد مولانا و شرکت در مراسم عرس مولوی به همراه جمعی از شاعران و نویسندگان کشور و سخنرانی در «انجمن دوستی زنان ایران و ترکیه» در مورد «لزوم ارتباط مستمر و تعریف‌شدۀ زنان مسلمان و حضور معنی‌دار آنان در مجامع بین‌المللی‌» (۱۳۸۸)
  • سفر به تاجیکستان به دعوت خانم گل‌رخسار صفی‌آوا و فرهنگستان شعر جهان. به‌عنوان شاعر ملی ایران برای شرکت در برنامه‌های شعرخوانی و سخنرانی در کنار دیگر شاعران جهان (۱۳۸۹)
پرونده:راکعی ۷.jpg
فاطمه راکعی و معصومه ابتکار در پویش ملی ارتقاء و نشاط سلامت بانوان به مناسبت هفته سلامت زنان در پارک لاله.

یادمان و بزرگداشت‌ها

جمعه ۲۵ تیر ۱۳۹۵، مراسم تجلیل از دکتر فاطمه راکعی در فرهنگسرای نیاوران برگزار شد.

هم‌زمان با این مراسم، آیین رونمایی از ۳۰ کتاب شعر دوزبانه با موضوع پروژه گفت‌وگوی شعر ایران و جهان با حضور حسین عارف؛ رئیس مؤسسه فرهنگی اکو، مصطفی رحماندوست؛ رئیس هیأت مدیره انجمن شاعران ایران و سیدعباس سجادی؛ مدیر فرهنگسرای نیاوران، برگزار شد.[۸]

پرونده:راکعی۵.jpg
اختتامیه هفتمین جشنواره ادبی یار و یادگار-خمین

فاطمه راکعی از آثارش می‌گوید

«می‌توانم بگویم در شعرهای اولیه‌ام از شعرهای مولانا تاثیر گرفته‌ام. اما باید تاکید کنم معمولاً شاعران سعی می‌کنند اگر از نظر روحی یا هیجانات شاعرانه از کسی متأثر می‌شوند، ناخودآگاه یا خودآگاه،این تاثیر را در شعرشان جلوه ندهند و اگر هم این تاثیر در شعر‌هایشان تجلی یافت، می‌کوشند آن را به نحوی جدی‌تر و بهتر از شعر قبلی به مخاطب خود عرضه کنند؛ بنابراین، اینطور نبوده است که من با سپیده کاشانی آن‌قدر همنشینی داشته باشم یا آن‌قدر در آثارش غور و تفحص کرده باشم که تاثیری از او و اشعارش در شعرم گرفته باشم. در واقع، کوشیده‌ام از شعرهایی که از سپیده کاشانی خوانده‌ام و آن‌ها را دوست داشته‌ام، تأثیری نگیرم و استقلال ادبی‌ام را حفظ کنم. اینطور نیست که من از شعر دیگر بانوان عزیز شاعر و حتی مردان شاعر انقلاب اسلامی تاثیری گرفته باشم. [۹]

موضع‌گیری‌های راکعی دربارهٔ دیگران

در شهریورماه ۱۳۸۹ پس از مطرح‌شدن لایحه جنجالی حمایت از خانواده در مجلس ایران و وجود موادی که ازجمله، امکان ازدواج مجدد مردان را تسهیل می‌کرد فاطمه راکعی به همراه چند نفر دیگر از نمایندگان زن پیشین مجلس به مجلس شورای اسلامی رفت تا برای حذف سه ماده جنجالی این لایحه رایزنی کنند و خواستار حذف یا اصلاح مواد ۲۲، ۲۳ و ۲۴ شد.

راکعی در آن زمان گفته بود که این لایحه «قبح اجتماعی» دارد.

در اسفندماه ۱۳۹۰ به دنبال رد صلاحیت گسترده اصلاح‌طلبان نامزد ورود به مجلس و تداوم حصر رهبران جنبش سبز، فاطمه راکعی در سمت دبیر کل حزب زنان نواندیش مسلمان گفته بود که «در کشوری که برای حذف رقیب به هر ابزاری متوسل می‌شوند انسان عاقل کار سیاسی نمی‌کند و تا زمانی که شرایط اصلاح نشود باید به این رویه ادامه داد.»

راکعی آن زمان اعلام کرد که ترجیح می‌دهد نه کاندیدا شود و نه در لیست‌های انتخاباتی حضور پیدا کند چراکه «عملاً امکان شرکت اصلاح‌طلبان در انتخابات آینده سلب شده است.»

خردادماه ۱۳۸۸ فاطمه راکعی به همراه جمعی دیگر از اهالی فرهنگ و هنر بیانیه‌ای را امضا کرد که می‌گفت در هنگامهٔ تجلی اراده مردم، جریان‌های شناخته‌شده‌ای با سوءاستفاده از امکانات ملی و دولتی به کارگردانی آراء و مدیریت آن پرداختند و در یک اقدام ویرانگر تاریخی، ضربه مهلکی به حقوق مدنی مردم وارد کردند و عملاً بخش گسترده‌ای از جامعه ایران را در آستانه خروج از دایره اعتماد به نظام قرار دادند.

آن‌ها به‌عنوان جامعهٔ هنری و فرهنگی ایران از مراجع قانونی و مذهبی خواستند اکنون برای خواست و اراده عمومی ملت ایران که در راهپیمایی میلیونی آن‌ها تجلی‌یافته و در اظهارات نامزدها معترض منعکس‌شده، «نقش پناه مردم ایران را در این شرایط خطیر ایفا کنند.»

در اردیبهشت‌ماه ۱۳۹۲ صلاحیت او به همراه شماری از نامزدهای انتخابات شورای شهر تهران که چهره‌های سرشناس جناح اصلاح‌طلب بودند، رد شد.
فاطمه راکعی در فروردین ۱۳۹۴ در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا، نمایندگان زن مجلس نهم را متهم کرد که از طرح‌های «ضد زن» حمایت کرده‌اند.
راکعی در این مصاحبه گفته است
«طرح‌هایی مثل دورکاری زنان با هدف خانه‌نشین کردن تدریجی آنان مطرح‌شده است و برخی دیگر از طرح‌ها مثل تفکیک جنسیتی در دانشگاه‌ها، منع زنان برای حضور در ورزشگاه‌ها، حمایت از برخی مواد طرح‌های حمایت از تعدد زوجات و ازدواج موقت که در مجلس نهم تصویب‌شده است، این مدعا را اثبات می‌کند.»
همچنین در ادامه می‌گوید:
«عمدهٔ نمایندگان زن این مجلس نه‌تنها درزمینۀ حقوق زنان، کار درخوری نکرده‌اند بلکه به‌عنوان مدافعان این افکار، ساکت ماندند و آن‌ها را تائید کردند و عملکرد این نمایندگان زن در حافظه تاریخ باقی خواهد ماند.»
فاطمه راکعی در سال ۱۳۹۴ و پس‌ازآن که خودش هم در فهرست رد صلاحیت‌ شدگان نامزدی انتخابات مجلس دهم قرار گرفت، این رد صلاحیت‌ها را «سبب خیر» دانست که باعث شده جوانان و زنان کاندیدای اصلاحات شوند.

همراهی‌های سیاسی

عضویت در حزب مشارکت
راکعی یکی از اعضای فعال حزب مشارکت است، حزبی که در سال ۱۳۷۶ تأسیس و در سال ۱۳۸۸منحل شد. در جریان‌های سال ۸۸ و با انتشار برخی از اسناد مبنی بر دخالت‌های مستقیم اعضای این حزب در راهپیمای‌های سال ۸۸ و همچنین دستگیری تعداد زیادی از آن‌ها،این حزب منحل شد.
راکعی بعد از انحلال این حزب در همایشی گفته بود:
«معتقد به اسلام و ولایت‌فقیه هستم و در مورد وابستگی‌ام به احزاب منحل‌های که صحبت می‌کنید باید بگویم که هنوز به قانونی بودن این انحلال شک دارم!»

حضور در راهپیمایی‌های سال ۱۳۸۸
در جریان رخدادهای سال ۱۳۸۸، فاطمه راکعی به‌عنوان یکی از اصلاح‌طلبان در این راهپیمایی‌ها حاضرشده بود، اما بعدها اعلام کرد که در جریان غیرقانونی و بدون مجوز بودن این راهپیمایی‌ها نبوده است.
او در جایی دیگر اعلام کرده بود که برای ارزیابی اوضاع در این تجمعات شرکت می‌کرده است.

مخالفت‌های سیاسی

فاطمه راکعی در کنار الهه کولایی، مهرانگیز مروتی، فاطمه حقیقت‌جو، وحیده علائی طالقانی، جمیله کدیور، اعظم ناصری پور، اکرم مصوری منش، حمیده عدالت، طاهره رضازاده و فاطمه خاتمی، سهیلا جلودار زاده و شهربانو امانی، یکی از زنانی بود که در مجلس ششم، نماینده شدند. او فعالیت‌های سیاسی خود را در این قالب ادامه داد.

بعضی مصوبات مجلس ششم تحت تأثیر حضور زنان
در سال ۱۳۷۹ قانون اعزام دانشجو به خارج از کشور اصلاح شد و ازجمله شرط تأهل از شروط اعزام دختران دانشجو به خارج از کشور حذف شد. با اصلاح در ماده ۱۰۴۱ قانون مدنی عقد ازدواج دختران پیش از رسیدن به سن بلوغ به تشخیص دادگاه صالح منوط شد.
با تغییر در ماده ۱۰۳۳ قانون مدنی، زن هم می‌توانست با شرایطی از دادگاه تقاضای طلاق کند.

در سال ۱۳۸۱ قانون حمایت از کودکان و نوجوانان تصویب شد که براساس آن برای متخلفان هر نوع آزار کودکان و نوجوانان، مجازات تعیین شد. همچنین با اصلح ماده ۱۱۶۹ قانون مدنی سن حضانت فرزند اعم از دختر و پسر برای مادر هفت سال تعیین شد.

در طرح دیگری به زوجین نابارور اجازه داده شد که جنین حاصل از تلقیح خارج رحمی زوج‌های قانونی و شرعی را به رحم زنان داوطلب منتقل کنند.[۱۰]

همچنین عده‌ای از نمایندگان مجلس ششم ازجمله فاطمه راکعی در اعتراض به اعمال نظارت استصوابی شورای نگهبان برای نمایندگان مجلس در اقدامی هماهنگ دست به تحصن زدند و در نهایت استعفا دادند.


مواضع فمینیستی راکعی در سال‌های گذشته
هم‌زمان با روی کار آمدن مولاوردی به‌عنوان معاونت زنان در ریاست جمهوری، ارتباطات راکعی با دولت نیز بیشتر شد و در بسیاری از جلسات مولاوردی، راکعی هم حضور داشت.
وی در یکی از این جلسات با حمایت از آرا و اندیشه‌های فمینیستی می‌گوید:
«آنچه مسلم است این است که نه طبق قانون اساس و نه دیگر قوانین، چیزی به اسم تفکیک جنسیتی نداریم، نه دانشگاه، نه اماکن عمومی. متأسفانه افراد با سلایق خود که به سال‌های دور قبل از انقلاب برمی‌گردد،‌زمانی که دیدگاه‌های مردسالارانه! زن را جنس دوم! و ضعیفه! تلقی می‌کردند. آنچه مشخص است این است که مدت‌هاست که وقت این حرف‌ها گذشت، به‌خصوص الآن که در سالگرد انقلاب هستیم و به نعمت این انقلاب، امام با تأکید بر حضور مستمر زنان در جامعه، روی این دیدگاه‌ها خط بطلان کشید».
راکعی در جایی دیگر گفته بود:
«گروهی تندرو هستند که به همهٔ مسائل نگاهی دور از منطق دارند و با تحلیل و تفسیر غلط از آنچه در دین اسلام آمده، دنبال این‌اند تا زنان را موجوداتی خنثی ببینند و به همین دلیل به دولت فشارهای زیادی در این خصوص وارد می‌کنند. آن‌ها شاید بتوانند از ورود بیشتر زنان به دولت جلوگیری کنند، اما این را در نظر داشته باشند که درنهایت این زنان هستند که به‌ حق طبیعی خود خواهند رسید.»
اوکه عضو انجمن زنان نواندیش هم بوده است در جایی نسبت به قوانین کشور درباره زنان اعتراض می‌کند و می‌گوید:
«اینکه در هزارهٔ سوم هم زنان به عرصه‌های بالای مدیریتی راه پیدا نمی‌کنند، اتفاق بدی است که متأسفانه در کشور ما همچنان مشاهده می‌شود و باعث می‌شود تا جامعه نتواند از نیمی از پتانسیل خود استفاده کند.» [۱۱]

بیانیه‌ها

فاطمه راکعی یکی از ۵۴ امضاکننده نامه‌ای بود که در دی‌ماه ۸۸ منتشر شد و نویسندگان آن از بیانیه شماره ۱۷ میرحسین موسوی حمایت کردند که شامل پنج پیشنهاد برای حل مشکلات سیاسی ایران بود و این بیانیه را زمینه‌ای حداقلی برای حرکت به‌سوی یک نظام دموکراتیک می‌دانستند.
آن‌ها بیانیه شمارهٔ ۱۷ میرحسین موسوی را نشانهٔ آمادگی او برای مذاکره با مخالفانش می‌دانستند و نوشته بودند:
«ما نیز دموکراسی را نهادینه کردن روش‌های بی‌خشونت برای مهار و مدیریت کشاکش‌های سیاسی و گسترش مشارکت سیاسی شهروندان می‌دانیم.»

همچنین راکعی ازجمله ۱۴۰ هنرمند ایرانی بود که با امضاء طوماری در ۲۲ خرداد ۱۳۹۲، همراه با سایر اصلاح‌طلبان و اعتدال‌گرایان، از انصراف عارف به نفع روحانی قدردانی کرد و از نامزدی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۲ حمایت علنی کرد.

جمله‌ای از فاطمه راکعی

«فاطمه راکعی» معنقد است شعر همنوا با مضمون و سازگار با نقد امروز در هر قالبی، نامش شعر است . از نظر او:
«مهم این است که شعر دیروز و امروز از طریق هماهنگی با ذائقهٔ نسل‌ها، بتواند مخاطب خود را پیدا کند، از لحاظ شاعرانگی با نقد امروز همراه شود، از محتوا و مضمون، بهره کافی را ببرد و با درد‌های مردم همنوایی کند و در این رهگذر، قالب، عنصر قابل تاملی نیست. » [۱۲]


آثار و منبع‌شناسی

سبک و لحن و ویژگی آثار

کارنامه و فهرست آثار

مجموعه شعر

  • آواز گلسنگ، مؤسسه اطلاعات (۱۳۷۳)، چاپ دوم (۱۳۷۶)، چاپ سوم (۱۳۸۵)چاپ چهارم (۱۳۸۷)
  • رویای رنگین گزیده غزلیات، قطعات، چهارپاره ها، نشر علم (۱۳۸۹)
  • نانوشته‌ترین‌ (گزیدهٔ آثار سال‌های ۹۵-۸۸) ، انتشارات پورشاد (چاپ اول ۱۳۹۵)، (چاپ دوم ۱۳۹۵).

کتاب

مقالات

فاطمه راکعی طی سال‌های فعالیت خود، ده‌ها مقالهٔ ادبی، زبان‌شناختی، سیاسی و اجتماعی در روزنامه‌ها، مجلات و جُنگ‌های مختلف به چاپ رسانده است.

ویراستاری

فاطمه راکعی علاوه بر شاعری، آثار دیگر شاعران را نیز ویرایش کرده است و ویراستار مقالات و کتاب‌های متعدد علمی، فرهنگی، ادبی، مذهبی و... بوده است که برخی ازآن‌ها از این قرار است:

  • معرفی شعر معاصر اردو، مترجم: دکتر محمد کیومرثی، ویراستار مقدمه: فاطمه راکعی- انتشارات: انجمن شاعران ایران (۱۳۹۱)
  • معرفی شعر معاصر آذربایجان، مترجم: دکتر رسول اسماعیل‌زاده، ویراستار: فاطمه راکعی، ناشر: انجمن شاعران ایران
  • معرفی شعر تاجیک، مترجم: دکتر رستم وهاب، ویراستار: فاطمه راکعی- ناشر: انجمن شاعران ایران
  • معرفی شعر معاصر روس، مترجمان: نازلی اصغر زاده و فاطمه محمدی، ویراستار: فاطمه راکعی، ناشر: انجمن شاعران ایران
  • ویراستاری برنامه فرهنگ و ادب صدای جمهوری اسلامی ایران (سال‌های اول پیروزی انقلاب اسلامی) (دههٔ ۶۰)[۱۳]

فعالیت‌های پژوهشی

راکعی در بسیاری از پروژه‌های پژوهشی فعالیت داشته است. فعالیت‌های پژوهشی او به سه حوزه تقسیم می‌شود. فعالیت به عنوان همکار پژوهشی در طرح‌ها و فعالیت به عنوان طراح و مجری پروژه‌ها.

همکار پژوهشی در طرح‌ها


مجری طرح‌های پژوهشی


طراح و مجری پروژه

  • «گفت‌وگوی شعر ایران و جهان»، انجمن شاعران ایران (۱۳۹۳) حاصل کار تا ۱۳۹۵، چاپ ۳۰ کتاب دو زبانه است؛
  • «سلسله همایش‌های شعر و هنرهای تجسمی» (بهار ایرانی) پژوهشکده شعر و هنر انجمن شاعران ایران و موزه هنرهای معاصر تهران (از ۱۳۸۵).
  • سلسله همایش‌های کارنامهٔ یکصد سال شعر زنان فارسی سرا، انجمن شاعران ایران، (از ۱۳۸۸) حاصل کار تا ۱۳۹۵ برگزاری ۳ همایش و ۳ مجموعهٔ ۲ جلدی است؛
  • امکان سنجی ترجمهٔ شعر- با تاکید بر ترجمهٔ شعر معاصر فارسی، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی (از ۱۳۹۴).

داوری‌ها

فاطمه راکعی از سال ۱۳۸۳ تاکنون در بخش‌های مختلفی به داوری آثار پرداخته است. بخش عمدۀ این آثار در این دو حوزه‌ بوده است:
الف- داوری مقالات
ب - داوری کتاب
همچنین او از سال ۱۳۷۷ تاکنون عضو هیئت‌داوران، کمیته ارزیابان مقالات و داور نهایی بسیاری از جشنواره‌ها و کنگره‌های شعر و ادبیات بوده است.


تدریس

تدریس در سال‌های متوالی (از ۱۳۵۷ تا کنون): دروس زبان عمومی و تخصصی در دانشکده الهیات دانشگاه تهران،دانشگاه الزهراءو پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

پایان نامه‌های دانشجویی
وی از سال ۱۳۸۶ استاد مشاور و راهنما در پایان‌نامه‌های متعدد بوده است.

برگزاری کارگاه
فاطمه راکعی از سال ۱۳۸۳ تاکنون، پیوسته کارگاه‌های متعدد در حوزهٔ شعر، چیستی شعر و ... برگزار می‌کند.


فعالیت‌های مطبوعاتی

راکعی از همان اوایل انقلاب فعالیت فرهنگی خود را با جدیدت آغار کرد. و از اوایل دههٔ ۶۰ مجلات و فصلنامه‌های متعددی را راه‌اندازی کرد. از جمله فعالیت‌های او از این قرار است:

راه‌اندازی مجلات

  • «اعتصام» ارگان انجمن‌های اسلامی ادارات و کارخانجات دولتی؛
  • «والعصر»، ارگان انجمن اسلامی وزارت علوم و ارشاد اسلامی؛
  • «اندیشه»، ارگان انجمن اسلامی مؤسسه مطالعات و تحقیقات فرهنگی و ایران زنان (ویژه نامه زنان روزنامه ایران) در سال ۱۳۸۴- ۱۳۸۳.

مدیر مسئول و سردبیر فصلنامه

  • «کوثر» (فصلنامه ادبی - هنری زنان)؛
  • «پگاه» (فصلنامه ادبی - هنری زنان).

سردبیر وعضو هیئت تحریریه فصلنامه
«ندا» (ارگان جمعیت زنان جمهوری اسلامی ایران) در دههٔ ۶۰ و ۷۰ .

فعالیت های راکعی به این‌ها محدود نمی‌شود. او از سال ۱۳۷۸ مسئول انتشارات انجمن شاعران ایران بود؛در سال ۱۳۸۵ سایت جمعیت زنان مسلمان نواندیش ایران و از سال ۱۳۸۶ سایت انجمن شاعران ایران را راه اندازی کرد.

همچنین او از سال ۱۳۹۰ دبیر سایت انجمن شاعران ایران است.

مصاحبه‌ها

وی ده‌ها مصاحبه در خارج و داخل کشور دربارهٔ موضوعات مختلف علمی، فرهنگی – هنری، اجتماعی – سیاسی، با مطبوعات، صداوسیما، صداوسیمای برون‌مرزی ایران و خبرگزاری‌ها و رسانه های خارجی داشته است، که به لحاظ کثرت و تنوع موضوعات و رسانه‌ها، از پرداختن به آن‌ها خودداری می‌شود.[۱۴]

جوایز و افتخارات

بخشی از جوایز و لوح تقدیر که دریافت کرده از این قرار است:

  • جوایز و لوح تقدیر با دستخط امام خمینی (ره) به هنرمندان متعهد کشور، به خاطر شعرهای مربوط به جنگ در اولین هفته دفاع مقدس (۱۳۶۹)
  • از معاونت پژوهشی دانشگاه الزهراء به عنوان «یار پژوهش» (۱۳۷۰)
  • از دانشگاه الزهراء به مجموعه شعر «سفر سوختن» (۱۳۷۱)
  • لوح تقدیر سمپوزیوم شعر کوالالامپور (۱۹۹۲ میلادی)
  • وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون رئیس جمهور به خاطر تلاش در جهت تشویق و ترغیب جوانان به کتاب‌خوانی و مسؤولیت نهادهای فرهنگی و هنری (۱۳۷۲)
  • مرکز نشر آثار حضرت امام خمینی (ره) به خاطر تقدیم شعرهایی به ساحت امام (ره) (۱۳۸۰)
  • وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به خاطر تلاش‌های فرهنگی و ادبی (۱۳۸۳)
  • بنیاد آفرینش‌های هنری نیاوران، در تقدیر از بانوان هنرمند، تابستان ۱۳۸۵(به مناسبت روز زن)
  • معاونت هنری شهرداری تهران با عنوان تقدیر از «سرایندگان بانوی آفتاب»، بنیاد نویسندگان و هنرمندان، معاونت هنری سازمان فرهنگی – هنری شهرداری تهران، هم‌زمان با ایام وفات حضرت زهرا (س) (۱۳۸۵)
  • همایش پرتو مهر محمد (ص) در شعر امروز پارسی، معاونت فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال (۱۳۸۵)
  • پژوهشکدۀ امام خمینی (ره) به مجموعه شعر «دیروز با ما کسی بود» به‌عنوان اثر برتر (۱۳۸۶)
  • «شب شعر سی سال انقلاب»، دانشگاه صنعتی شریف (۱۳۸۶)
  • دوّمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر به عنوان شاعر برگزیده در بخش شعر امام و انقلاب (۱۳۸۶)
  • سومین جشنواره بین‌المللی شعر فجر به عنوان شاعر پیشکسوت انقلاب (۱۳۸۷)
  • موسسه اکو و معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در برنامهٔرونمایی از ۳۰ کتاب دوزبانه (۱۳۹۵)
  • انجمن شاعران ایران در برنامهٔرونمایی از ۳۰ کتاب دوزبانه (۱۳۹۵)
  • معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی (۱۳۹۵)
  • انجمن شاعران ایران (۱۳۹۵)
  • انجمن اسلامی و کانون شعر ادب دانشگاه علوم پزشکی لرستان (۱۳۹۵)
  • دریافت گواهینامهٔ هنری نشان درجهٔ یک هنری (۱۳۹۵)[۱۵]

منبع‌شناسی

مقالهٔ «بررسی سیر انواع مرثیه در شعرهای فاطمه راکعی» که در «دومین کنگره ملی پژوهش های کاربردی علوم انسانی اسلامی» به قلم «لیلی کاید عباس» - فوق لیسانس رشته ادبیات و زبان فارسی، در سال ۱۳۹۴ به چاپ رسیده استبه بررسی آثار او پرداخته است.

در مقدمه این مقاله آمده است:
«این مقاله در جهت بررسی و شناخت مرثیه‌سرایی در سروده‌های شاعر معاصر و متعهد انقلاب اسلامی، فاطمه راکعی انجام پذیرفته است. به همین منظور ابتدا دفترهای شعر وی مورد بررسی و مطالعه قرار گفت و سپس تمام شعرهای مرثیه‌ای آنان استخراج گردید، پس از زندگی‌نامهٔ شاعر به طبقه‌بندی کردن انواع مراثی موجود در اشعار وی پرداخته شد و سپس برجسته ترین و بارزترین جنبه های هنری و ادبی، همراه با تصاویر و زیبایی های شعری در آن مراثی بررسی و تحلیل شد. با توجه به کنکاش و ارزیابی های انجام شده در این پژوهش درخواهیم یافت که فاطمه راکعی همانند سایر شاعران دوره‌های قدیم به مرثیه‌سرایی و کاربرد انواع آن در شعرهای خود اهتمام ورزیده و علاقۀ خود را به این نوع سرایش در حد بسیار مطلوبی در سروده‌های معاصر و کلاسیک نشان داده است. [۱۶]

در کتاب ادبيّات فارسی سال سوم دبيرستان؛ شعری از فاطمه راکعی به عنوان شاعر انقلاب به چاپ رسیده است.

بررسی چند اثر

ناشرانی که با او کار کرده‌اند

تعداد چاپ‌ها و تجدیدچاپ‌های کتاب‌ها

نوا، نما، نگاه

وبلاگ«ناخنکی به زندگی»

در وبلاگ ناخنکی به زندگی درباره آرا و اندیشه ها و اشعار فاطمه راکعی مقالات متقددی نوشته شده است. این وبلاگ به نام خود فاطمه راکعی است و سال های ۱۳۹۱تا ۱۳۹۲ پیوسته مطالبی در این وبلاگ به روز شده است.


تحصیلات

لیسانس: مترجمی زبان انگلیسی- دانشگاه علامه طباطبایی (مدرسه عالی مترجمی سابق) (۱۳۵۵)

فوق لیسانس: زبان‌شناسی - دانشگاه تهران (۱۳۵۷)

دکترا: زبان‌شناسی – دانشگاه تربیت مدرس (۱۳۷۷) [۱۷]


ازجمله فعالیت‌های راکعی ازاین‌قرار است:

  • معاون پژوهشی دانشگاه الزهرا، رئیس گروه‌های ادبیات انگلیسی دانشگاه الزهرا
  • معاون آموزشی و پژوهشی دانشکدهٔ الهیات و ادبیات و دانشکده الزهرا
  • نمایندهٔ مجلس ششم و نایب‌رئیس کمیسیون فرهنگی
  • رئیس کمیتهٔ امور زنان و امور خانواده، رئیس فراکسیون زنان
  • مدیرعامل انجمن شاعران ایران، رئیس هیئت‌مدیرهٔ دفتر شعر جوان
  • عضو هیئت‌امنای کتابخانه‌های عمومی
  • عضو هیئت‌امنای سینمایی کشو (فارابی)
  • عضو هیئت‌امنای پژوهشگاه، فرهنگی اجتماعی وزارت فرهنگی و آموزش عالی اشاره کرد.[۱۸]


آفتاب حضور

[۱۹]

به شهر شب‌زدگان، همچو آرزویی دورامام آینه‌ها آمد از کرانهٔ نور
رسید عاصی و عاشق، پر از عطوفت و خشمچو روح صاعقه از اوج قله‌های غرور
ستاره‌ها همه فریاد نور سر دادندغریو شوق برآمد ز چشمه‌های بلور
خوشا به آینه‌هایی که صادقانه شکستغرور کاذبشان زآن‌همه تجلی نور
به چشمخانهٔ او ازدحام آینه‌هاستچو خیل ذره که دارد در آفتاب حضور
بگو چه کرد قیامت به برکه‌های خموشبگو چه گفت نگاهت به صخره‌های صبور
کز آن به ولوله برخاست موج‌های قیاموز این به غلغله جوشید چشمه‌های شعور
تو آرزوی محالی که ممکن آمده استمگر تو «روح خدا» یی که کرده است ظهور!

پانویس

  1. زندگی و آثار فاطمه راکعی .
  2. سایت ناخنکی به زندگی.
  3. سایت دیدار .
  4. مصاحبه با فاطمه راکعی، روزنامهٔ آرمان
  5. سایت روزنامهٔ اطلاعات .
  6. «بانوی شاعری که در آبادان مورد عتاب قرار گرفت کیست». سایت فیدوس. 
  7. «زندگي و آثار چند شاعر و نويسنده برجسته‌ زن». زبان و ادبیات فارسی متوسطه خراسان رضوی، یکشنبه بیست و چهارم اردیبهشت ۱۳۹۱. بازبینی‌شده در ۳۰ بهمن ۱۳۹۷. 
  8. سایت روزنامهٔ اطلاعات.
  9. [کتاب هفته- تاریخ: بیست و ششم بهمن ماه نود و دو.
  10. سایت یلدا www.yaldanetwork.org
  11. سایت شبکه اطلاع‌رسانی http://www.dana.ir/news
  12. پایگاه اطلاع رسانی شهر کتاب .
  13. پژوهشکدۀ زبانشناسی .
  14. دانشنامه زبانشناسی http://www.ihcs.ac.ir
  15. سایت پژوهشکده زبانشناسی http://www.ihcs.ac.ir
  16. بررسی سیر انواع مرثیه در شعرهای فاطمه راکعی، سایت مرجع دانش.
  17. زندگینامه فاطمه راکعی و آثار او، سایت دانش‌چی.
  18. زندگینامه فاطمه راکعی و آثار او، سایت دانش‌چی.
  19. سایت ناخنکی به زندگی.

منابع

پیوند به بیرون