مجله یغما

از ویکی‌ادبیات
نسخهٔ تاریخ ‏۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۸، ساعت ۰۱:۰۰ توسط پرواز (بحث | مشارکت‌ها)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
یغما
سردبیرحبیب یغمایی
شمارگانحدود۵۰۰۰
چاپ‌کنندهانتشارات مجله یغما
نخستین شمارهفروردین۱۳۲۷
کشورایران
زبانفارسی

مجله فرهنگی و ادبی یغما به سردبیری حبیب یغمایی سی‌ویک سال بی‌وقفه اول هر ماه به چاپ می‌رسید و از منظم‌ترین انتشارات زمان خود بود. این اثر حاصل سال‌ها عشق و تلاش یغمایی در حوزه‌ی زبان و ادب فارسی بود.


برای کسانی که مجله را نخوانده‌اند

یغما مجله‌ای است که هدفی چون؛ حفظ و نگهبانی از زبان و ادب اصیل فارسی در پیِ آن نهفته است. یغمایی در این اثر؛ مطالبی از آثار بزرگان را عینا درج کرده، و با شیوه‌ای جذاب و گیرا به آن‌ها می‌پردازد تا مردم آن روزگار از خواندن داستان‌ها و مجلات بی‌اساس و دیدن نمایش‌های بی بنیاد ستارگان سینما روی برگردانند. با نظاره به یغما می‌توان بزرگان و هنرمندان را شناخت و با آثار باارزش ادبی کشور آشنا شد. در طی سی‌ویک سال انتشار مجله زمینه‌ای فراهم بود تا مردم بتوانند آثار دست به قلمان تازه‌کار را نیز بخوانند. و چه بسیار افرادی که در یغما رشد کردند و نویسندگانی بالغ شدند! در هر شماره، در صفحه‌های آخر وقایع و حوادث مهم ایران و جهان موجود است تا مردم بخوانند و بدانند که در دنیا چه می‌گذرد.

آغاز با یک داستانک جذّاب دربارهٔ مجله

هنگامی که یغمایی به عنوان رئیس فرهنگ به آن شهر رفت، پیش از آن با خیالی آسوده مجله را به دست برادرش اقبال سپرد و از محمدابراهیم باستانی پاریزی که در آن وقت دانشجو بود درخواست کرد تا اقبال را در این امر همراهی کند. اما خوش خیال بود که فکر می‌کرد همه چیز مرتب و طبق روال پیش خواهد رفت! چون داستان غلط مشهور و خراب‌کاری و دست بردن در شهر بهار در نبود یغمایی رخ داد که روحش هم خبردار نبود. محمدابراهیم خانِ باستانی پاریزی می‌خواستند لطفی کنند و به مناسبت درگذشت علامه قزوینی شعری درخور در مجله به چاپ برسانند که هنگام خواندن دیوان اشعار بهار این فکر به سرش می‌زند و شعری که ملک‌الشعرا در رثای عارف قزوینی سروده را اول تغییر داده و سپس با ذوق و شوق در مجله درج می‌کند و به خیال خود می‌گوید که حتما ملک‌الشعرای بهار نیز از این انتخاب و از این تغییر، مشعوف خواهند شد! نمی‌دانست که در آرامش قبل از توفان است. حبیب خسته و دور از خانه بالاخره از کرمان باز می‌گردد و ملک‌الشعرا بلافاصله به او تلفن می‌کند که ای فلانی! چه کردی؟ تو با شعر زیبای من چه کردی؟ حبیبِ مات و مبهوت فقط می‌گوید چشم آقا، بله آقا، حق با شماست آقا، درست می‌فرمایید... و به گردن می‌گیرد که شعر را خود تغییر داده اگر غیر از اینم کار را می‌کرد بهار قیامتی به پا می‌کرد که چرا یک بچه شعر مرا خراب کرده کرده! و این‌گونه شد که گفت حبیب شعر مرا خراب کرد!

یک بند در معرفی خلاصهٔ مجله (بدون رجوع به اطلاعات شناسنامه‌ای)

گزارشی از بخش‌ها و ستون‌های مختلف و شماره‌های ویژه

دلیل شهرت

چرا باید این مجله را خواند

برای کسانی که مجله را خوانده‌اند

هدف سردبیر صرفا درج مقالات و اشعار بزرگان نیست! بلکه به نحوی به تحلیل آنان پرداخته، آثار را معرفی می‌کند و از نقش آنان در زبان فارسی می‌گوید، خاطراتی که از دوستان شاعرش نقل می‌کند تنها برای سرگرمی نیست، بلکه برای شناساندن شخصیت آنان است. حاشیه ‌‌‌‌‌‌‌‌‌نویسی‌ها برای متفاوت بودن یا عجیب بودن مجله نیست. این کار گاه به منظور رفع اشکال مطالب نویسندگان جوان است. و گاهی هم پاسخ به کنایه‌هایی است که در مقالات به چشم می‌خورد، و گاهی گلایه‌ای است از دوستان!

آغاز با یک داستانک جذّاب دربارهٔ مجله

سال‌شمار مجله

خلاصهٔ مفصل‌تر مجله در حد دو بند

داستان انتشار مجله (اوّلین بار در کجا و چگونه بوده است)

سبک مجله

پیشینهٔ مجله

طراحی جلد و تصویرسازی

ویژگی‌های مهم مجله

گزارشی از فروش مجله

گزارشی از ترجمه به زبان‌های دیگر

اتفاقات سیاسی یا اجتماعی مرتبط با مجله و جریان‌سازی‌های مجله

نشست‌های خبرساز دربارهٔ مجله

اظهارنظرها

نقدهای مثبت

نقدهای منفی

اظهارنظر اهالی ادبیات و روشن‌فکران

نظرات داوری در مراسم‌های گوناگون

اظهارنظر دیگر شخصیت‌ها

نظر خود مدیرمسئول دربارهٔ مجله

تأثیرپذیرفته از

تأثیرگذاشته بر

فهرست شماره‌ها، گزارش‌ها و اخبار ویژه منتشر در مجله

جمله‌های ماندگار مجله

جوایز مجله

منبع‌شناسی (پایان‌نامه و مقاله نوشته شده دربارهٔ مجله)

مشخصات شناسنامه‌ای

تعداد صفحات، دفعات چاپ، جمع کل تیراز و مکان‌های توزیع مجله

نوا، نما و نگاه

تصویر از صفحات مجله

صدای مدیرمسئول یا صاحب‌امتیاز

تصویرهای ساخته‌شده دربارهٔ مجله(فیلم و مستند)

طرحی خاص که به‌طور ویژه در مجله منتشر شده

جستارهای وابسته

پانویس

منابع

پیوند به بیرون