امیرحسین فردی: تفاوت میان نسخهها
بدون خلاصۀ ویرایش |
بدون خلاصۀ ویرایش |
||
خط ۵۳: | خط ۵۳: | ||
فردی از اولین نویسندگان ادبیات انقلاب اسلامی است که آثاری داستانی با موضوع انقلاب نوشته است. همچنین با حضور فعال در حوزه هنری، مطبوعات و فعالیتهای فرهنگی در مساجد، شاگردان زیادی را تربیت کرده است. | فردی از اولین نویسندگان ادبیات انقلاب اسلامی است که آثاری داستانی با موضوع انقلاب نوشته است. همچنین با حضور فعال در حوزه هنری، مطبوعات و فعالیتهای فرهنگی در مساجد، شاگردان زیادی را تربیت کرده است. | ||
فردی به خاطر شغل پدرش که نظامی بود، به چندین شهر مهاجرت کرده و در نهایت در نوجوانی ساکن تهران میشود. پس از خدمت سربازی شروع به فعالیت انقلابی در مسجد میکند. با به پیروزی رسیدن انقلاب به فعایتهایش در مسجد جوادالائمه و کیهان بچهها ادامه داد. نخستین کتابش نمایشنامه '''میرزا کوچک خان جنگلی''' و اولین رمانش '''سیاه چمن''' در دههٔ شصت منتشر شد. | فردی به خاطر شغل پدرش که نظامی بود، به چندین شهر مهاجرت کرده و در نهایت در نوجوانی ساکن تهران میشود. پس از خدمت سربازی شروع به فعالیت انقلابی در مسجد میکند. با به پیروزی رسیدن انقلاب به فعایتهایش در مسجد جوادالائمه و کیهان بچهها ادامه داد. نخستین کتابش نمایشنامه '''میرزا کوچک خان جنگلی''' و اولین رمانش '''سیاه چمن''' در دههٔ شصت منتشر شد. | ||
رمان [[اسماعیل]] که حوادثش در بستر انقلاب اسلامی اتفاق میافتد معروف ترین اثر این نویسنده است. | رمان [[اسماعیل]] که حوادثش در بستر انقلاب اسلامی اتفاق میافتد معروف ترین اثر این نویسنده است. | ||
نسخهٔ ۹ بهمن ۱۳۹۷، ساعت ۱۴:۳۱
امیرحسین فردی | |
---|---|
زادروز | ۵ مهر ۱۳۲۸ روستای قرهتپه، اردبیل |
درگذشت | الگو:جح (۶۴ سال) تهران |
علت مرگ | عارضه تنفسی |
پیشه | داستاننویس |
سالهای فعالیت | ۱۳۵۳ تا ۱۳۹۲ |
سبک | ادبیات داستانی انقلاب اسلامی |
منصب |
|
آثار | اسماعیل، آشیانه در مه، سیاه چمن، مهمان ملائک، یک دنیا پروانه، کوچک جنگلی |
امیرحسین فردی(زاده ۱۳۲۸ روستای قرهتپه اردبیل - درگذشته ۵ اردیبهشت ۱۳۹۲ تهران)نویسنده، مدیر مسئول نشریات کیهان بچهها، کیهان علمی و مدیر مرکز آفرینش های هنری و عضو حوزه اندیشه و هنر اسلامی بوده است.
فردی از اولین نویسندگان ادبیات انقلاب اسلامی است که آثاری داستانی با موضوع انقلاب نوشته است. همچنین با حضور فعال در حوزه هنری، مطبوعات و فعالیتهای فرهنگی در مساجد، شاگردان زیادی را تربیت کرده است.
فردی به خاطر شغل پدرش که نظامی بود، به چندین شهر مهاجرت کرده و در نهایت در نوجوانی ساکن تهران میشود. پس از خدمت سربازی شروع به فعالیت انقلابی در مسجد میکند. با به پیروزی رسیدن انقلاب به فعایتهایش در مسجد جوادالائمه و کیهان بچهها ادامه داد. نخستین کتابش نمایشنامه میرزا کوچک خان جنگلی و اولین رمانش سیاه چمن در دههٔ شصت منتشر شد.
رمان اسماعیل که حوادثش در بستر انقلاب اسلامی اتفاق میافتد معروف ترین اثر این نویسنده است.
داستانکها
کتابهای مورد علاقه در کودکی
جنگها حضرت على را به زبان تركى میخواندم، همينطور منظومه دلكش كوراوغلى را، كه آن هم به تركى بود. مدرسه كه رفتم، اميرارسلان، حسين كرد شبسترى، مختارنامه و شاهنامه را خواندم. كتاب كه نبود، مگر اينكه سالى ماهى، در بعضى از لوازم التحرير فروشیها، يا بساطیهاى كنار پيادهروها به كتابى بر میخوردم، آن هم اگر پولش را داشتم، میخريدم. سالها گذشت و من بسيارى از آثار بزرگ و جذاب ادبى را كه میبايست در آن سنين میخواندم، نتوانستم بخوانم. دوره دبيرستان، جسته و گريخته چند اثر بالزاک و داستایوسکی خواندم.
جدایی از حوزه هنری
«ما یک کارگاه گرافیک داشتیم. یک روز دیدم از محوطه صدای عربده و فریاد میآید. دیدم محسن مخملباف معرکهای گرفته و فریاد میکشد و فحش میدهد… رفتم جلو و گفتم محسن چی شده؟ گفت: بهت تبریک میگم. بعد به سمت یک جوان دست دراز کرد و فریاد کشید کار به جایی رسیده که به خاطر مدیریت شما این پسر دارد در این حوزه با این خانم حرف میزنه! ... از این به بعد یا جای من است یا جای این جور کارها… من با خونسردی دلداریاش دادم اما گفتم: ما برنامههایمان را تغییر نمیدهیم، به خاطر یک داد و بیداد. مخملباف وسایلش را جمع کرد و رفت اما حدود ۱۰ روز بعد خودش برگشت ولی رفاقتمان مغشوش شده بود. بعدها که هفتهای یک روز برای تعطیل نشدن کیهان بچهها قول داده بودم و به مجله میرفتم. بعد آمدن آقای زم، مخملباف یک روز کودتا کرد و بدون اینکه به نام من اشاره کند، معرکه گرفت که بعضیها چند شغله هستند ولی به من اشاره میکرد. من هم واقعاً بدون اینکه به آنها بگویم از خانهای که دوستش داشتم رفتم و این غیبت من دقیقاً ۲۰ سال طول کشید. تا زمانی که به دعوت و اصرار دکتر رحماندوست برای تدریس کارگاه قصه و رمان»
سه گانه ناتمام
راضیه تجار ر مورد قصد این نویسنده برای نوشتن سه گانه انقلاب اینگونه میگوید: «ایشان قصد داشت سهگانه رمان انقلاب اسلامیاش را به چاپ برساند و تا جایی که میدانم بعد از رمان «اسماعیل» که رمان نخست بود، «گرگ سالی» (دومین رمان) را به تازگی تمام کرده بود، اما افسوس که این سهگانه ناتمام ماند.»
زندگی و تراث
کودکی و نوجوانی
امیرحسین فردی در تاریخ پنجم مهر 1328 در روستای «قره تپه»، واقع در دامنه جنوبى كوه سبلان از توابع شهرستان نير در استان اردبيل به دنيا آمد. بخشهايى از دوران كودكى و نوجوانى خود را در دامنههاى سبلان گذراند. پدرش نظامی بود و مجبور به انجام ماموریت در شهرهای مختلف. امیر در همان سالهای پیش از دبستان از روستا مهاجرت کرد و مدتی در شهرهای کرمان و دلیجان زندگی کرد. سال 1334، درشش سالگى همراه خانواده به تهران مهاجرت کرد و برای همیشه ساکن تهران شدند، تا پايان دوران دبيرستان در مدارس جنوب شهر تهران دبستان و دبیرستان «اتابکی» ادامه تحصيل داد، و در بيست و يك سالگى ديپلم طبيعى گرفت.
اولین تجربههای نوشتن
معلم دبیرستانش اکبر رادی در سوق دادن او به نوشتن موثر است و اولین تجربههای نوشتن فردی در این دوره اتفاق میافتد: « یک داستان چهارصد صفحهای نوشته بودم. یک روز آن را گذاشتم توى ساكم و آوردم دبيرستان و سر كلاس دادم به آقاى رادى. سبك سنگين كرد و برد. بعد از خواندن آن، خيلى تشويقم كرد. براى اولين بار، آقاى رادى راهنمايیام كرد تا آثار جلال آل احمد و غلامحسين ساعدى را بخوانم. خبر مرگ جلال را هم از زبان آقاى رادى شنيدم. يادم هست، روزى كه او اين خبر را سر كلاس به ما داد، پيراهن سياه پوشيده بود. نمیدانم چهلم جلال بود يا به خاطر فوت ديگرى لباس سياه پوشيده بود. به هر حال اندوهى كه آن روز در صداى آقاى رادى بود، هيچ وقت فراموشم نمیشود.
مسجد جواد الائمه (ع)
از سال ۱۳۵۶ فردی از کار دولتیاش در بانک صادرات استعفا داد و تمرکز خود را بر فعالیتهای انقلابی بر علیه رژیم شاه گذاشت. پس از پیروزی انقلاب در بهمن ماه سال ۱۳۵۷، فعالیت فرهنگی اعضای مسجد جواد الائمه (ع) ادامه پیدا کرد. پس از تاسیس حوزه اندیشه و هنر اسلامی در آبان ۱۳۵۸، فردی و دیگر دوستانش به فعالیت در آن پرداختند: « وقتی که از تشکیل حوزه اندیشه و هنر اسلامی با خبر شدیم به آنجا رفتیم قرار شد حوزه در شاخههاى مختلف هنرى فعاليت داشته باشد، در اينجا هم سهم ما ادبيات داستاني شد. جلسههاي قصه نويسي از همان سال با تعداد اندكي تشكيل ميشد. آن موقع محل، حوزه در خيابان فلسطين بود. اعضاي اصلي و دايمي جلسات قصه حوزه شهيد حسن جعفر بيگلو، محسن مخملباف و بنده بوديم. مخملباف يك موتور كوچك داشت، صبحها در خانه ما میآمد، سه نفرى سوار موتور میشديم و به حوزه میرفتيم. در واقع همه موجوديت ادبيات داستانى حوزه آن زمان ترك يك موتور كوچك در شهر جابهجا میشد.»
دیگر فعالیتهای ادبی و مطبوعاتی
در شهریور ماه سال 1361، امیرحسین فردی به عنوان مدیر نشریه «کیهان بچهها» آغاز به کار میکند. در سال ۶۸ با همکاری احمد بیرشک اولین مجله علمی کودکان و نوجوانان با عنوان کیهان علمی را راه اندازی کرد پیدا کرد. در دهه ۶۰ جلسات داستان نویسی مسجد جوادالائمه را هر هفته به طور منظم در کتابخانه مسجد، تشکیل داد. در این جلسات که به صورت کارگاهی اداره می شد، رمانهای بزرگ جهان و داستانهای نوشته شده اعضا خوانده و مورد بحث و نقد قرار می گرفت. در سال ۱۳۷۵، با به راه اندازی جشنواره کتاب سال شهید حبیب غنی پور جنبه گسترده تری به فعالیت های ادبی مسجد داد. در سال ۱۳۸۱ برای حضور مجدد در حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی از او دعوت به عمل آمد. بدین ترتیب او بعد از بیست سال جدایی از حوزه، با عنوان مدیر کارگاه قصه و رمان به خانه حوزه بازگشت. در سال ۱۳۸۷، موفق به دریافت نشان درجه یک هنری از وزارت ارشاد دولت وقت شد. در شهریور ماه سال ۱۳۸۹ به مدیریت دفتر آفرینش های ادبی حوزه هنری منصوب و تا پایان عمر در این مرکز مشغول به کار بود. در سال ۱۳۹۱ در اولین جشنواره پیش نگاران مطبوعات از وی به عنوان یکی از پیشکسوتان عرضه مطبوعات، تقدیر به عمل آمد. در غروب روز پنجم اردیبهشت ماه ۱۳۹۲ فوت کرد.
از زبان خود
امیرحسین فردی در یاداشتهای شخصیاش مینویسد: «آنچه که اين روزها دغدغه اصليم است، اينکه من چه کردهام. چه ميزان تابيدهام. تا چه شعاعي نور افکندهام؟ براي ديگران چه کردهام؟ چه خدمتي؟ و بالاتر از همه، چهقدر توانستهام با خالق خود ارتباط برقرار کنم؟ چقدر خودم را به او نزديک کردهام؟»
از نگاه دیگران
دیدگاه هدایتالله بهبودی
«متانت و وقار و احترام به دیگران، بزرگمنشی، میانداری جوانها، دست کشیدن به سر ادیبان جوان و تلاش فراوان برای توسعه ادبیات انقلاب اسلامی، ازجمله ویژگیهای امیرحسین فردی بود. این نویسنده با بیان اینکه فردی بهخاطر سابقه و منش بزرگوارانهاش در حوزه هنری جایگاه خاصی داشت، افزود: در مدتی که تصدی مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری را بهعهده داشت از نزدیک شاهد بودم که با چه عشق و علاقهای بهویژه برای پیشرفت ادبیات انقلاب اسلامی تلاش و کوشش میکرد. چه در زمینه داستانهای کوتاه و بلند و چه در مورد جشنوارههایی که درباره ادبیات انقلاب و چه در مورد شعر انقلاب که با پیگیریهای ایشان برگزار میشد. بهرغم اینکه سال گذشته عمل قلب باز انجام داده بودند، اما از هیچ تلاشی در این راه فروگذار نمیکرد.»
دیدگاه محمدرضا سنگری
«ایشان مجموعه نیروهای ادبی و فرهنگی تلاشگر در عرصه شناساندن انقلاب را بهخوبی دور هم جمع کرد و عمر خودش را مصروف همین راه کرد. تلاش بیوقفه ایشان بهرغم بیماریای که داشت، ستودنی بود و حتی بیش از اندازه کار میکرد. فردی کسی بود که من همیشه در توصیف ایشان میگفتم که در هفته هشت روز کار میکند. واقعا برای انجام امور وقت میگذاشت و کار میکرد. آن صمیمیت و آن لبخندی که همواره بر لبانش نقش بسته بود و آن ارتباط صمیمانه و خاضعانه و متواضعانهای که با همه داشت، واقعا توانست همه را جمع کرده و به جامعه ادبی خدمت کند.»
دیدگاه یوسفعلی میرشکاک
« من تمامی آثار این نویسنده پیشکسوت را مطالعه کردهام و معتقدم که صفا و صمیمتی که در آثار مرحوم فردی به چشم میخورد، نشأت گرفته از صفا و صمیمیت شخص نویسنده بود. میرشکاک افزود: وی هیچ گاه خودبینی و تکبری که برخی از نویسندگان با خود دارند، را نداشت و یکی از دلایلی که شاید نسل جدید کمتر وی را بشناسند، در این بود که اصلاً اهل جلوه کردن نبود، فردی مرد خدا بود و به خدا پیوست.»
دیدگاه ناصر فیض
«درباره اعتقاداتش بهقول معروف با کسی شوخی نداشت، حتی اگر آن شخص از عزیزترین دوستانش بود. از وقتی او را میشناختم همان فردی بود که یک روز قبل از مرحوم شدنش برای بار آخر در طبقه سوم حوزه هنری دیدمش. شادی و غمش هر دو از ته دل بود.»
دیدگاه مصطفی رحماندوست
رحماندوست میگوید: «آقای فردی از آن نویسندهها بود که دارای تفکر و سلیقهی خاص سیاسی بود. از این خصیصهاش بعضیها خوششان نمیآمد. بعضیها هم خیلی خوششان میآمد. در کارش هم با کسانی بود که گاهی همسلیقه اش بودند و گاهی هم نه. در طول سالهای فعالیت، در نشریات مختلف حضور داشتند و نقدهای زیادی به چاپ رساندند، اما من در تمام این سالها ندیدم که به کسی بیاحترامی یا نقد شخصیتی کند. چه موافق فکر ایشان بودند و چه مخالف.»
دیدگاه خسرو باباخانی
خسرو باباخانی که اولین بار سال 64 با فردی ملاقات کرد میگوید: «آقای فردی بسیار آرام و منطقی بود و جلساتی که در مسجد جوادالائمه برگزار میشد با جاذبهای که داشت ما را به خود جذب کرد. یادم نمیآید که فردی هیچ وقت قصه خوانده باشد. او خیلی منصفانه نقد میکرد و در ذوق افراد نمیزد. از آن جمع تنها 3 یا 4 نفر نویسنده شدند، آقای فردی جاذبه زیادی داشت. شخصیت ایشان باعث شد پایبند جلسات شدم.»
پیام تسلیت رهبری به مناسبت درگذشت فردی
«این هنرمند مؤمن و سختکوش، از پیشکسوتان در عرصهی فعالیتهای ادبی دوران انقلاب و از بنیانگذاران هستههای جوانان هنرمند انقلابی و در شمار برجستگانی بود که نهال پرطراوت هنر انقلاب را در برابر دشمنان عَنود و همراهان سستعنصر، با انگیزه و ایمان راسخ خویش پاسداری کردند و به شکوفایی و باروری امروز رساندند.»